JEDINSTVO NARODA I ČELNIKA

Brown: Mirovni proces u Sj. Irskoj neupitan

09.03.2009 u 15:59

Bionic
Reading

Britanski premijer Gordon Brown u ponedjeljak je u Belfastu izrazio zadovoljstvo jedinstvom stanovnika i čelnika Sjeverne Irske i naglasio kako to sjevernoirski mirovni proces čini neupitnim unatoč ubojstvu dvojice britanskih vojnika

BELFAST - "Jutros sam se uvjerio u jedinstvo sjevernoirskog naroda i političkih stranaka", rekao je Brown nakon razgovora u Stormontu (parlament) sa sjevernoirskim premijerom Peterom Robinsosnom, šefom Demokratske unionističke stranke (DUP/protestantska) i zamjenikom premijera Martinom McGuinnessom iz Sinn Feina.

"Oni, kao i ja, žele svijetu poslati poruku da politički proces nikada neće biti uzdrman", rekao je Brown, koji je ranije posjetio britansku vojnu bazu Massereene, zapadno od Belfasta, gdje su u subotu navečer, u napadu za koji je odgovornost preuzela Prava IRA ubijena dvojica britanska vojnika i četiri su osobe ranjene.

Brown je dodao da za Pravu IRA-u nema mjesta u sjevernoirskoj politici, jer se radi o "nemilosrdnim ubojicama i teroristima".

Prava IRA, odmetnuta frakcija IRA-e koja se protivi mirovnom procesu i želi da Britanci odu iz Ulstera, preuzela je u nedjelju odgovornost za napad na vojarnu u kojem su poginula dvojica vojnika, a četiri osobe su ranjene. Njih su dvojica prve britanske vojne žrtve u Sjevernoj Irskoj od 1997. godine.

Prava IRA ustanovljena je 1997., godine, a po zlu je postala poznata kada je 15. kolovoza 1998. godine izvela najkrvaviji napad u 30 godina sukoba u Sjevernoj Irskoj, eksplozijom automobila-bombe u Omaghu, s 29 žrtava i više stotina ranjenih.

Prava IRA osnovana je tajno kada se od glavne organizacije IRA-e odcijepilo 100 do 200 disidenata. Danas ih je preostalo nekoliko desetaka, drže stručnjaci.

Prava IRA zamjera IRA-i i njezinu političkom krilu, stranci Sinn Fein, sudjelovanje u mirovnom procesu i supotpisivanje povijesnih mirovnih sporazuma s protestantiama u travnju 1998.

Nakon Omagha Prava IRA ponovno se aktivirala početkom 2000-ih godina i preuzela odgovornost za nekoliko protubritanskih napada, posebice na sjedište obavještajnih službi MI-6 u Londonu i na zgradu BBC-ja. U tim napadima nije bilo žrtava.

Skupini je težak udarac nanijelo uhićenje njezina vođe Michaela McKevitta 2001. godine. McKevitt služi 20-godišnju zatvorsku kaznu za terorističke aktivnosti.

Zadnjih 18 mjeseci IRA je svoje napade usmjerila na katolike koji pristupe novoj sjevernoirskoj policiji u formiranju, u kojoj je jednak broj protestanata i katolika.

Neovisno povjerenstvo zaduženo za oružane skupine u Sjevernoj Irskoj ocijenilo je u izvješću potkraj 2008., da je Prava IRA i dalje "teška i stalna prijetnja ljudskim životima" i da će "to vjerojatno i ostati". Organizacija raspolaže ograničenim arsenalom oružja i financira se krijumčarenjem droge, cigareta te pljačkama.