DUNAVSKA KONFERENCIJA U VUKOVARU

Kosor: Dunav je prilika da potvrdimo zajednički identitet

29.04.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Strategija EU-a za dunavsku regiju i njezina uloga u poboljšanju životnih uvjeta na čitavom prostoru Podunavlja glavna je tema Dunavske konferencije koja je započela u petak u Ružičkinoj kući u Vukovaru uz sudjelovanje predstavnika 14 podunavskih zemalja uključenih u Strategiju Europske unije (EU) za dunavsku regiju te institucija EU

Konferenciju je otvorila predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor podsjetivši da Hrvatska konferenciju organizira kao partnerska zemlja u sklopu Dunavske strategije EU-a, koju je 13. travnja prihvatilo Vijeće Unije, a do lipnja se očekuje i njeno usvajanje u Europskom vijeću.

Kosor je ocjenila kako je od posebne važnosti što aktivnosti unutar Dunavske strategije nisu ograničene samo na zemlje članice EU, dodajući kako Hrvatska jamči puni angažman u projektnim aspektima unutar Strategije.

'Rijeka Dunav nam je poveznica i prilika da potvrdimo naš zajednički dunavski indentitet', poručila je hrvatska premijerka navevši kako se u vrhu hrvatskih prioriteta unutar Dunavske strategije nalazi obnova Luke Vukovar, izgradnja višenamjenskog kanala Dunav-Sava te razminiranje poljoprivrednih i šumskih površina na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn s kojim se Jadranka Kosor susrela te odvojeno razgovarala nakon otvorenja konferencije, istaknuo je kako ne može zamisliti bolji okvir za suradnju država članica i nečlanica EU od Dunavske strategije koja kako je kazao, mora biti obvezujuća za sve njezine partnere.

'Moramo se pobrinuti za zemlje koje nisu članice EU dobiju svu moguću potporu', poručio je Hahn dodajući kako Dunavska strategija ne može biti kohezivna ako se suradnja odvija samo između članica EU.

Na konferenciji, čiji je moderator potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, govorila je i predsjednica Odbora regija Mercedec Bress i povjerenica mađarske vlade za Strategiju EU za dunavsku regiju Etelka Barsi-Pataky.