Svijet OCJENA PREDSTAVNIKA VIJEĆA EUROPE

'Hrvatska napredovala po pitanju nacionalnih manjina'

Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić i članovi saborskog Odbora za ljudska prava razgovarali su u petak u Zagrebu s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Mevlutom Cavusogluom, priopćeno je iz Hrvatskog sabora

Pusić je visokog dužnosnika upoznala s načinom rada Nacionalnog odbora i njegovoj ulozi u pregovaračkom procesu Hrvatske s Europskom unijom. Razgovarali su o trenutnoj fazi pristupnih pregovora Hrvatske s Unijom s posebnim osvrtom na poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava, stoji u priopćenju.

Članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Gordana Sobol i Nazif Memedi upoznali su Cavusoglua s načinom rada Odbora koji broji petnaest zastupnika i šest vanjskih članova.

Prema priopćenju, Memedi je predstavio je položaj i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj s posebnim naglaskom na tursku nacionalnu manjinu koja broji tristotinjak članova, a govoreći o Romima ocijenio je da u Hrvatskoj uživaju veća prava nego u pojedinim članicama Europske unije.

Cavusoglu je istaknuo da je u Hrvatskoj vidljiv značajan napredak na tom području te je predstavio projekte turske vlade za poboljšanje socijalnog položaja Roma u Turskoj, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još