HRVATSKA I VILAJET

Lagumdžija niz dlaku Josipoviću

29.04.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija ocijenio je da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u izjavi koju mu je javno poslao ovog tjedna prenio dvije važne poruke - da je referendum u Republici Srpskoj nepotreban te da je to unutarnje pitanje druge države

'Konstatirao je (Josipović), konačno, da je referendum u Republici Srpskoj nepotreban i besmislen i da je protiv referenduma u tom entitetu. Drugi važan dio njegove izjave jest da je BiH druga država i da se on ne želi miješati. Mislim da su to dvije važne stvari', rekao je Lagumdžija, navodi u petak sarajevski Dnevni avaz.

Na pitanja o ostalim konstatacijama predsjednika Josipovića koje se odnose izravno na Lagumdžiju, predsjednik SDP-a BiH je odgovorio da to ne drži posebice važnim.

'Kad budem htio komentirati ostatak njegove izjave, pozvat ću ga telefonom pa ću mu reći što mislim', rekao je Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a BiH prije je javno pozvao hrvatskog predsjednika i predsjednika Srbije Borisa Tadića da se očituju o referendumu koji namjeravaju provesti vlasti u Republici Srpskoj i tako dovesti u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH.

Predsjednik Josipović Lagumdžiji je na to, uz posredovanje medija, poslao pisani odgovor u kojemu je istaknuo da ne smatra dobrim nikakav pokušaj donošenja odluka bez suglasnosti svih triju naroda u BiH.

Lagumdžiji je pak prebacio da je propustio priliku zajedno s njime posjetiti stratišta iz proteklog rata, no znao je dolaziti u Zagreb i tražiti potporu za svoje 'postizborne slagalice'.

SDP BiH i Lagumdžija s Josipovićem su imali iznimno dobre odnose, posebice tijekom posljednje kampanje za predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

Njihovi su odnosi zahladili kada se hrvatski predsjednik distancirao od nastojanja SDP-a BiH da uspostavi novu izvršnu vlast u Federaciji BiH bez sudjelovanja HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.