KAVČIČEVO POJAŠNJENJE

Šef slovenskog 'senata' pisao kolegama o RH

09.03.2009 u 14:17

Bionic
Reading

Predsjednik slovenskog Državnog vijeća Blaž Kavčič pisao je pismo svim predsjednicima gornjih domova (senata) država članica EU-a u kojemu je pojasnio da drugi dom slovenskog parlamenta podržava stajalište slovenske vlade u rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom

LJUBLJANA - Predsjednik slovenskog Državnog vijeća Blaž Kavčič pisao je pismo svim predsjednicima gornjih domova (senata) država članica EU-a u kojemu je pojasnio da drugi dom slovenskog parlamenta podržava stajalište slovenske vlade u rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom.

"Svojim partnerima u Europi želimo poručiti da je očuvanje nesmetanog teritorijalnog pristupa otvorenom moru od strateškog značenja za Sloveniju. Slovenija od Hrvatske očekuje da će iskreno i ozbiljno pristupiti razgovorima sa Slovenijom čiji je cilj traženje za obje strane prihvatljivih rješenja", navodi Kavčič u pismu koje su u ponedjeljak prenijeli slovenski mediji.

Državno vijeće je 40-člano tijelo predstavnika lokalnih zajednica, te lokalnih i strukovnih interesnih skupina, ustavom je bilo zamišljeno kao jedna vrsta "gornjeg doma", ali u zakonodavnom postupku ima samo savjetodavnu ulogu te formalno pravo izricanja veta na rješenja koja usvoji parlament. Kavčič je široj javnosti postao poznat prije mjesec-dva, kada je najavljivao izricanje suspenzivnog veta na zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO te tvrdio da se hrvatska politika još nije dovoljno distancirala "od ustaša i NDH".