S KRALJEVIMA U VATIKANU

I Kosor na beatifikaciji Ivana Pavla II

28.04.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Kraljevi, predsjednici država i vlada bit će u nedjelju u Vatikanu nazočni beatifikaciji Ivana Pavla II, a među njima će na Trgu svetog Petra biti i hrvatska premijerka Jadranka Kosor te bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa, piše austrijska novinska agencija APA

Među visokim gostima bit će i francuski premijer Francois Fillon, poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te meksički predsjednik Felipe Calderon

Monarsi iz čitave Europe, među njima i španjolski prijestolonasljednik princ Felipe sa suprugom Letiziom, belgijski kralj Albert II i kraljica Paola, kao i princ Adam II od Lichtensteina sudjelovat će na beatifikaciji.

U Rimu se u nedjelju očekuju i brojni afrički politički dužnosnici. Benin će predstavljati predsjednik Thomas Boni Yayi, a stići će i predsjednik Konga Denis Sassou-Nguesso, kao i njegov kolega iz Kameruna Paul Biya.

S obzirom na to da Trg svetog Petra može podnijeti 'samo' nekoliko stotina tisuća vjernika, u obližnjim ulicama bit će postavljeni veliki video-zidovi, kako bi brojni vjernici mogli pratiti beatifikaciju. Vatikan očekuje da će veliki broj vjernika iz domovine Ivana Pavla II, Poljske, stići u nedjelju u Vatikan.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova poduzelo je jake mjere sigurnosti, a sigurnost je pojačana i u zračnim lukama, željezničkim postajama i ostalim javnim mjestima.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso bit će nazočan svečanosti beatifikacije pape Ivana Pavla Drugog u nedjelju u Vatikanu kako bi mu odao počast za povijesnu ulogu koju je imao u otvaranju i demokratizaciji zemalja pod sovjetskim jarmom, objavio je u četvrtak glasnogovornik EK-a Olivier Bailly

'Predsjednik Komisije prihvatio je poziv iz Vatikana i on će zajedno s potpredsjednikom Komisije Antonijem Tajanijem prisustvovati ceremoniji na kojoj će se odati počast papi Ivanu Pavlu Drugom. Europska komisija i njezin predsjednik prije svega žele odati počast ulozi koju je Ivan Pavao Drugi imao u europskoj povijesti i razvoju demokracije i sloboda na kraju 20. stoljeća u Europi', rekao je Bailly odgovarajući na pitanje novinara zašto Barroso ide u Rim na događaj za koji i Vatikan tvrdi da ima isključivo vjerski karakter.

'Komisija smatra da je Ivan Pavao Drugi imao eminentnu povijesnu ulogu u otvaranju zemalja koje su bile pod sovjetskim jarmom. Tu mu ulogu priznaju eminentni povjesničari i europski politički dužnosnici. Koliko god ta ceremonija imala vjerski karakter, predsjednik Komisije zajedno s potpredsjednikom Tajanijem želi odati počast ulozi koju je Ivan Pavao Drugi igrao kao političar na kraju 20. stoljeća', rekao je Bailly.

Nazočnost beatifikaciji Ivana Pavla Drugog do sada su iz EU-a još potvrdili čelnici Italije i Poljske.