PROMO SPOTOVI ZA ČLANSTVO U EU-U

Posao težak milijun i pol kuna sklopljen na pozivnom natječaju

28.04.2011 u 13:20

Bionic
Reading

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren predstavili su program događanja Europskog tjedna koji će se održavati diljem Hrvatske od 2. do 10. svibnja 2011. godine.

Croatia film će snimati promo spotove za EU

Nakon Europskog tjedna kreće se s prikazivanjem promotivnih radijskih i televizijskih spotova o članstvu u EU u sklopu komunikacijske strategije MVPEI-ja, za što je raspisan natječaj vrijedan milijun kuna na kojem je izabran Croatia film. 'Natječaj je bio pozivni za tvrtke koje se bave ovom vrstom aktivnosti te je sukladno tome izabrana najpovoljnija ponuda i sada smo u pregovorima o načinima snimanja spota kako bi izražavao najbitnije poruke, rekao je Plenković.

Europski tjedan u Hrvatskoj se održava dvanaestu godinu zaredom. Ove je godine naglasak na informiranju građana o pristupnim pregovorima za članstvo u Europskoj uniji, uoči predstojećeg referenduma. Središnja proslava Dana Europe održava se 7. svibnja u Zagrebu na Cvjetnom trgu (Trgu Petra Predradovića), gdje će građani moći dobiti odgovore na pitanja o pristupanju Europskoj uniji. Isti dan u parku jezera Bundek Delegacija Europske unije organizira događanje pod nazivom Ritam Europe, s prigodnim programom za djecu u poslijepodnevnim satima i koncertom za mlade u večernjim satima.

Na novinarsko pitanje kako će sada informacije biti dostupne građanima kada se do sada na brojne zahtjeve za uvidom u sadržaj pregovaranog odgovaralo da je riječ o državnoj tajni, Plenković je odgovorio da će građani biti sažeto upoznati s glavnim točkama iz poglavlja koja ih budu zanimala, a neće imati uvid u dogovoreni tekst. Plenković je objasnio da je riječ o tajni dok se posao ne zgotovi i tako je bilo i u pregovorima drugih zemalja. Državni tajnik naglasio je da je prije presude Gotovini podrška ulasku u EU bila 59 posto te je izrazio nadu će, kada izađu na referendum, građani Hrvatske prepoznati prednosti koje donosi članstvo.

Veleposlanik Vandoren istaknuo je da se nada da će hrvatske vlasti nastaviti raditi zahtjevan posao i brzo zgotoviti ove vrlo složene pregovore.

U svim županijskim središtima, kao i u nizu drugih gradova, tijekom Europskog tjedna bit će organizirana predavanja o mogućnostima koje nudi članstvo, poput sudjelovanja u raznim programima Europske unije, kao i javne debate o pristupanju Uniji. Informacije će na zabavan način biti predstavljene i kroz brojne kvizove, predstave i likovne radionice za najmlađe te druge zabavno edukativne aktivnosti. Sve aktivnosti bit će popraćene i u lokalnim medijima, a građanima će ovoga tjedna, osim na 129 Euro-info točaka diljem Hrvatske, besplatne publikacije s informacijama o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji biti dostupne i na svim javnim događanjima u županijama.

Tijekom Europskog tjedna obilježavaju se Dan Vijeća Europe, 5. svibnja, kada je 1949. osnovana ta najstarija europska organizacija, te Dan Europe, 9. svibnja, kada je 1950. godine objavljena Schumanova deklaracija koju smatramo kamenom temeljcem Europske unije.