'RENDGENSKI' SNIMAJU SRBIJU

Ulagačima je važna stabilnost, ali i broj kišnih dana

28.04.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Ako se odluče uložiti svoj novac, strani investitori će prije toga do u detalje snimiti prilike u zemlji. Primjerice, strance zainteresirane za ulaganje u Srbiju, zanima doslovce sve, od klime, broja kišnih, odnosno sunčanih dana u godini, rizika od potresa, razvijenosti infrastrukture, preko kvalitete kulturnog i sportskog života, pa do razine nezaposlenosti, te prosječne plaće i stupnja obrazovanja tamošnjeg stanovništva. Od ključnog im je značaja politička i pravna stabilnosti, kao i to da procedure pribavljanje dokumentacije budu jasne, a izdavanje potrebnih dozvola efikasno

Kako bi što bolje 'ispitali teren' i došli do svih potrebnih podataka, strani investitori sastavljaju svojevrsne upitnike koji nerijetko sadrže i po tisuću pitanja. Na neka od tih pitanja čak nije moguće ni odgovoriti, jer se ne vode statistike te traženi podaci ne postoje. Prema Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), najzahtjevniji investitori su oni iz Azije, a pogotovo Japanci.

'Istina je da su Japanci najzahtjevniji, no to ovisi od investitora do investitora, kao i od regije u koju ulažu. Primjera radi, investitori su nas sada pitali o okupljanjima ispred Skupštine te smo ih upoznali s političkom situacijom kako bismo razumjeli konotaciju događanja. Pitanja pravne i političke stabilnosti su na prvom mjestu, ali kad dođe do konkretnijih koraka, investitori se interesiraju i za klimu, broj nezaposlenih na području gdje žele ulagati, njihov stupanj obrazovanja te kolike su prosječne plaće i slično', objasnio je Blicu Miloš Ćurčin iz odjela za odnose sa javnošću u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza.

Ćurčin je dodao i da strane investitore zanima i blizina koridora 10 te povezanost grada u koji žele ulagati s glavnim putnim pravcima u zemlji, kao i pitanje postojeće infrastrukture kako bi znali hoće se raditi o 'brownfield' ili 'greenfield' investiciji. Istaknuo je da strance prije svega treba zainteresirati za ulaganje u gradove koji su nekada bili industrijski centri, jer je u njima obučenost i stručnost radne snage na višem nivou.


KAZALIŠTA I SPORTSKI SADRŽAJI UVJET ZA DOLAZAK STRUČNJAKA

Potencijalnim stranim investitorima od ključnog je značaja da procedure budu jasne te da izdavanje potrebnih dozvola i pribavljanje sve potrebne dokumentacije bude efikasno i transparentno, ističu iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED).

'Optimalno okruženje nudi informacije dostupne preko interneta na više stranih jezika, a sve poslovne procedure organizirane su u 'jednošalterskom' sustavu. Ipak, pored ovih servisa, investitorima je neophodno ponuditi i odgovarajuće kulturne i zabavne sadržaje: kazališta, kina, koncerte, izložbe, sportske sadržaje, koji pored dobrog administrativnog okvira doprinose kvaliteti života u takvim sredinama. To je vrlo bitno i stimulira dolazak stručnih i obrazovanih ljudi koji se zbog posla moraju seliti u unutrašnjost', rekla je Blicu Violeta Jovanović, izvršna direktorica NALED-a.

JEFTINA RADNA SNAGA GLAVNA JE PREDNOST

Naši istočni susjedi kao glavnu prednost svoje zemlje u privlačenju stranih investitora navode jeftinu radnu snagu, a glavni nedostatak nedovoljnu političku i pravnu sigurnost u Srbiji zbog koje je navodno i Turkish Airlines odustao od kupnje Jat Airwaysa.

'Investitor najprije dolazi u zemlju isključivo promatrati. Ti su posjeti u početku eksplorativnog karaktera i u toj fazi oni pitaju sve i svašta. Prednost je Srbije jeftina radna snaga, ali ta ušteda nije primarna. Najvažnija je politička i pravna stabilnost, a nakon toga sve ostalo. Kada je riječ o političkoj sceni Srbije, strani investitori pomno ispituju svaki 'propuh' i takva događanja ih svakako usporavaju u konačnoj odluci o tome hoće li uložiti svoj novac ili ne', rekla Blicu Olivera Kiro, tajnica Odbora za ekonomske odnose s inozemstvom Privredne komore Srbije.