VRHUNAC TEATRA APSURDA

Amerika na rubu pameti

28.04.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Je li se u američkoj politici, tom teatru apsurda i nadrealizma, ikada dogodio apsurdniji i nadrealniji događaj? - pita se izvjestitelj britanskog Independenta iz Washingtona u komentaru posvećenom okolnostima u kojima je Bijela kuća objavila original rodnog lista predsjednika Baracka Obame

U jednom trenutku, vidimo magnata nekretnina s jednim okom na predsjedništvu, a drugim na rejtingu gledanosti svog reality showa. Napuhnut poput žabe, na asfaltu aerodroma u New Hampshireu veseli se što je američki predsjednik nakon dvije godine službe konačno objavio svoj rodni list, piše Independent.

U drugom momentu, američke TV kuće prekidaju redoviti program kako bi se uključile u izravan prijenos iz Bijele kuće, gdje se taj isti američki predsjednik pojavljuje kako bi potvrdio značajnu činjenicu: ne da je Barack Obama uistinu rođen, već da je mjesto radnje tog sretnog događaja, u što nijedna razumna osoba nikada nije posumnjala, bilo na neotuđivom američkom tlu na Havajima, jedne kolovoske večeri 1961. godine.

Upravo oko toga, međutim, Amerika je počela gubiti razum, ustvrdio je novinar Independenta. Četvrtina stanovništva, pokazala su istraživanja, i polovica republikanaca, još ne mogu povjerovati u tu nepobitnu činjenicu.

Jučer, u pokušaju da konačno okonča diskusiju, Bijela kuća objavila je originalan, cjeloviti rodni list Baracka Obame, umjesto računalne preslike kojom se svijet do tada morao zadovoljiti. Rodni list potpisala je njegova majka, liječnik koji ju je porodio i lokalni bilježnik.

Za dobrobit onih koji su posljednjih nekoliko godina živjeli – bilo doslovno ili metaforički - na drugom planetu, dokument dokazuje da je Barack Hussein Obama, sin majke Stanley Ann Dunham i oca Baracka Obame Seniora, rođen u 19,24 4. kolovoza 1961. u bolnici Kapiolani Maternity and Gynaecological Hospital u Honoluluu, glavnom gradu Havaja.

Kontroverza nazvana 'birther' - drugim riječima, navade da je 44. američki predsjednik došao na svijet u Keniji ili Indoneziji i da je cijela stvar s Havajima zapravo zavjera - pomaknula se do luđačkog centra američke političke rasprave. Nitko na tome nije napravio više od Donalda Trumpa.

Prisiljen reagirati na takvo stanje stvari, Obama je jučer izrazio nadu da je slučaj sada okončan. Gledao je, kako je rekao, 'smeten i zbunjen', kako se taj slučaj održavao na životu, u suprotnosti sa zdravim razumom.

No kap koja je prelila čašu, barem prema njegovim riječima, dogodila se prije nekih dva tjedna, kada je održao govor o smanjenju deficita i načinima borbe s nacionalnim dugom koji stišće život iz najveće svjetske ekonomije. A što je, pitao je on, drugog dana osvanulo na naslovnicama?

Pitanje njegova rodnog lista, naravno.

'U normalnim okolnostima ne bih komentirao nešto poput ovoga', izjavio je predsjednik. No zemlja se našla pred ozbiljnim problemima: 'Nemamo vremena za ovakvu vrstu gluposti.' Ništa neće biti učinjeno 'ako samo izmišljamo stvari, pretvaramo se da činjenice nisu činjenice i damo se smesti od karnevalskih lajavaca'. Obama je izrazio nadu da će objava dokumenta, koja se načas učinila ključnom za opstanak republike poput američkog Ustava, okončati rasprave, izuzev u slučaju manjine koja se ne da uvjeriti. 'Živimo u ozbiljnim vremenima', zaključio je,

No živimo li doista u ozbiljnim vremenima? U New Hampshireu (slučajno, naravno, tamo gdje će se za 11 mjeseci odigrati prvi stranački predizbori za predsjedničku kandidaturu), lajavac 'par excellence' ustvrdio je da je Obamin potez njegova vlastita kolosalna pobjeda.

'Stvarno sam ponosan. Stvarno sam počašćen. Osjećam da sam postigao nešto stvarno, stvarno važno, što nitko drugi nije uspio', rekao je Trump, s njemu svojstvenom skromnošću. 'Uistinu sam sretan što se ovo dogodilo. Neke su stvari nevjerojatno važne.'

Ostaje, međutim, vidjeti hoće li se nakon ovog trijumfa Donald pozabaviti i nekim stvarima poput deficita. Zašto tako dugo, pitao se: zašto Obama nije objavio rodni list 2007. ili 2008. godine, kada su to tražili iz predsjedničke kampanje Hillary Clinton? Čak i sad, poručio je, nadimljući prsa: 'Moramo to pogledati. Je li rodni list pravi? Je li ispravan?'

I ako je rigorozni Trump zadovoljan što Obama nije rođen izvan SAD-a, naziru su druge moguće obmane. 'Čuo sam da nije bio dobar učenik na Sveučilištu Occidental, ali se uspio upisati na Columbiju i Harvard. Kako je to napravio, ako nije bio dobar učenik?'

Sve ovo može biti zabavno. Ali čak ako Bijela kuća i nije Trumpov cilj, već je to nova sezona njegovog TV showa na NBC-u, u američkoj politici on je više od usputne pojave. CNN se promptno jučer obrušio na Trumpovu tvrdnju da je po njima Trump izjednačen s Obamom u hipotetskom predizbornom meču. Takva anketa nikada nije provedena, objavio je CNN. No prema nekim drugim anketama niza medija, tajkun nekretnina i neumorni promoter vlastita lika i djela nalazi se u samom vrhu republikanskih kandidata.

Svi su čuli za Donalda, iako on obećava da će donijeti odluku o ulasku u predizbornu utrku do kraja idućeg mjeseca.

Neki se, međutim, pitaju je li Obama mogao postupiti bolje i još malo produljiti životni vijek kontroverzi 'birther'. Samo njezino postojanje sugeriralo je da su republikanci uistinu stranka ekstremista, koja odbija neovisne i centriste potrebne za pobjedu u studenom 2012. Nitko drugi do Karl Rove, koji je orkestrirao dvije pobjede Georgea W. Busha, rekao je da Trumpova 'birther' opsesija znači da je on 'tamo negdje u luđačkoj desnici'. U momentima poput ovog jučerašnjeg, međutim, mogli biste pomisliti da su svi poludjeli, zaključuje Independent.

ABC