Svijet MEĐUNARODNI PROJEKT

Bugarska i Hrvatska žele turiste na rimskim cestama

Bugarski mediji u svojim izvješćima o posjetu premijera Bojka Borisova Zagrebu u srijedu ističu i razgovore o gospodarskoj suradnji i trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, koje su vodili ministri gospodarstva Đuro Popijač i Trajčo Trajkov, a na kojima je jedna od tema bio i razvoj međunarodnog turističkog projekta 'Cesta rimskih careva'

U turizmu se krije veliki potencijal za razvoj bugarsko-hrvatskih gospodarskih odnosa, ocijenili su ministri Popijač i Trajkov.

'Cesta rimskih careva' je projekt međunarodnog kulturnog itinerera četiriju zemalja - Bugarske, Hrvatske, Rumunjske i Srbije. On je usredotočen na promicanje kulturne baštine iz razdoblja Rimskog carstva, uz kombiniranje s modernim praksama, kao što je wellness turizam, izvijestila je Sofijska novinska agencija.


U Bugarskoj, itinerer uključuje rimske putove koji su i danas u uporabi kao najvažnije prometne arterije, poput Dunava, ceste Sofija - Plovdiv - Svilengrad te panoramske ceste uz obalu Crnog mora, podsjeća bugarsko ministarstvo.

Ministri Popijač i Trajkov pozdravili su rast bugarsko-hrvatske trgovine od 10 posto u 2010. godini, a Trajkov je kazao da će ulazak Hrvatske u EU znatno pojačati trgovinsku razmjenu i ulaganja.

Dvojica ministara gospodarstva suglasila su se da energetske tvrtke dviju zemalja ispitaju tehničke i financijske uvjete za izvoz električne energije iz Bugarske u Hrvatsku, navodi agencija.

Trajkov i Popijač također su naglasili važnost razvoja Južnog plinskog koridora, pod pokroviteljstvom EU-a, za uvoz prirodnog plina iz Kaspijskog bazena, izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin u jugoistočnoj Europi i povezivanje elektroenergetskih mreža.

Prošle je godine trgovinska razmjena Hrvatske i Bugarske iznosila 117,6 milijuna eura, 10 posto više nego u 2009.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još