PARLAMENT FBIH

Izjava protiv referenduma u RS-u

27.04.2011 u 20:04

Bionic
Reading

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je u srijedu u Sarajevu posebnu izjavu kojom je osudio nakanu vlasti Republike Srpske da organiziraju referendum čiji je cilj dovesti u pitanje opstanak suda i tužiteljstva BiH

'Odlučno odbacujemo entitetsko osporavanje državnog suda i tužiteljstva jer su to državne institucije koje su utemeljene na ustavu i zakonima BiH', stoji među ostalim u izjavi u čijem su donošenju sudjelovale gotovo sve stranke zastupljene u federalnom parlamentu osim HDZ BiH i HDZ 1990, čiji zastupnici nisu ni nazočili sjednici.

Izjavom su osuđena i sva druga osporavanja državnih tijela vlasti, a posebice ona čija su meta sigurnosne agencije.

Federalni je parlament posebnom izjavom, među ostalim, podržao reformu ustava BiH kako bi se u zemlji učvrstio demokratski ustroj a konstitutivnim narodima i svima ostalima osigurala odgovarajuća zastupljenost u svim tijelima vlasti.

'Odbacujemo prijedloge o teritorijalnoj organizaciji BiH zasnovanoj isključivo na etničkim načelima', stoji u izjavi čije su usvajanje potaknule stranke predvođene Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP) koje su uspostavile vlast u Federaciji BiH.

Predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić izjavio je da federalni parlament nema ovlasti miješati se u poslove drugog entiteta te je najavio kako će se pripreme za referendum nastaviti.

'Sve što dalje slijedi odnosi se isključivo na provedbu odluke (o referendumu)', kazao je Radojičić u Banjoj Luci komentirajući sjednicu federalnog parlamenta.

O provedbi najavljenog referenduma u RS-u u Banjoj Luci tijekom dana entitetski predsjednik Milorad Dodik razgovarao je s hrvatskim veleposlanikom u BiH Tončijem Staničićem

Iz Dodikova je ureda priopćeno kako je hrvatskom veleposlaniku prenesena poruka da se referendum ne odnosi na status RS-a, nego je reagiranje na navodne propuste u radu suda i tužiteljstva BiH.