BUGARSKI PREMIJER

Čvrsta podrška Hrvatskoj za što skoriji ulazak u EU

27.04.2011 u 19:15

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u srijedu bugarskog premijera Bojka Borisova s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji i hrvatskoj perspektivi ulaska u Europsku uniju, priopćeno je iz predsjednikova ureda. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se s Borisovim i s njime razgovarao o perspektivi da Hrvatska u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji zatvori dva ključna poglavlja, o pravosuđu i tržišnom natjecanju te do kraja lipnja tehnički dovrši pregovore, priopćeno je iz Sabora

Josipović izvijestio je bugarskog premijera o naporima koje Hrvatska ulaže, posebice u reformi pravosuđa, kako bi se ispunile i posljednje obveze prije završetka pregovora o članstvu u Europskoj uniji i ukazao na mnogobrojne reforme koje je trebalo, ne samo zakonodavno definirati, nego i u potpunosti primijeniti, što Hrvatska s uspjehom privodi kraju, navodi se u priopćenju.

Borisov je ponovio jedinstvenu i čvrstu podršku Bugarske što skorijem ulasku Hrvatske u EU te izrazio uvjerenost da će bugarski parlament odmah po potpisivanju pregovora o pristupanju ratificirati taj dokument, kaže se u priopćenju.

Obostrano je zaključeno da Hrvatska i Bugarska vrlo dobro i konkretno surađuju u mnogim područjima te da su bilateralni odnosi vrlo razvijeni i kvalitetni, navodi se u priopćenju.

Glede suradnje u suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije, zaključeno je da je suradnja među državama regije nužna za uspjeh te akcije i obje strane pohvalile su suradnju nadležnih institucija.

'Bugarska će biti prva zemlja koja će ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom. To ćemo učiniti ne iz koristi nego iz čvrstog uvjerenja da su Bugarska i Hrvatska generatori stabilnosti na Balkanu. Povrh toga smatramo kako haaška presuda hrvatskim generalima ne može utjecati na ulazak Hrvatske u Europsku uniju', rekao je Borisov te dodao kako je zemljama u okruženju potreban pozitivan primjer koji će moći slijediti.

Ponovio je ranije javno izneseno stajalište da se Bugarska protivi eventualnom uvođenju monitoringa za Hrvatsku te naglasio kako Hrvatska treba iskoristiti razdoblje do ulaska u članstvo Europske unije, a koje smatra 'zlatnim vremenom' za provedbu reforme pravosuđa te uređenju države po mjeri Hrvatske, kaže se u saborskom priopćenju.

Stabilnost i mir te promicanje zajedničkih vrijednosti na jugoistoku Europe prioriteti su hrvatske politike, potvrdio je Bebić.

Njegovanje povijesno dobrih političkih odnosa Hrvatske i Bugarske uz potrebu za jačanjem gospodarske suradnje za koju postoje vrlo dobri potencijali, od infrastrukture i turizma do energetike, od posebne su važnosti, zajednička je ocjena Bebića i Borisova.

U pogledu suradnje na području infrastrukturnih projekata, Borisov je istaknuo kako se Bugarska pojačano okreće izgradnji autocesta te pozvao hrvatske tvrtke da se aktivnije uključe u javne natječaje, dodaje se u priopćenju.