KRVAVA MAĐARSKA

Četvero ranjenih u sukobu desničara s Romima

27.04.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Četiri osobe su ranjene u sukobu milicije krajnje desnice i Roma u noći između utorka i srijede u Gyongyoespati, mađarskom selu gdje milicije od početka ožujka vode operacije zastrašivanja, navela je policija

Policija privodi vođu desničara

'Iz još nepoznatih razloga izbila je svađa između članova milicije Vedero i skupine Roma u selu Gyoengyoespata i četiri su osobe ranjene, od kojih jedna teško. Nekoliko ljudi je privedeno', navela je u srijedu mjesna policija i precizirala da se stanje smirilo.

Prema podacima mađarske novinske agencija MTI, svađa je počela nakon što su pripadnici Vedera bacili kamenje na kuću Roma i napali jednog mladića, na što su im Romi oštro odvratili.

Početkom ožujka je nekoliko pripadnika milicije krajnje desnice krenulo u ophodnje sa svrhom 'ponovog uvođenja reda'. Vlasti su srednjim travnja zabranile te ophodnje.

Mađarski Crveni križ evakuirao je gotovo 300 Roma, uglavnom žena i djece, iz njihova sela Gyongyospate u kamp u Budimpešti ne bi li ih zaštitio od militantnih desničara koji su u blizini, tijekom uskrsnog vikenda započeli 'obuku'.

Kasnije je policija uhitila nekoliko pripadnika desničarskog Vedera, uključujući i njihova vođu, 47-godišnjeg Tamasa Eszesa.