SJEVERNA IRSKA

'Niste imali izgleda, ubio vas je kukavički ološ'

09.03.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Britanski premijer Gordon Brown posjetio je u ponedjeljak vojnike u Sjevernoj Irskoj nakon što su naoružani napadači iz Prave IRA-e ubili dva britanska vojnika u najtežem napadu u toj pokrajini u posljednjih deset godina

ANTRIM - Policija traga za napadačima koji su iz automobila zapucali na vojnike pred ulazom u britansku vojnu bazu Massereene u okrugu Antrim, dvadesetak kilometara sjeverno od Belfasta. Napad se dogodio kada su vojnici preuzimali pizze od dvojice dostavljača.

"Niste imali izgleda, ubio vas je kukavički ološ", napisano je na jednom od vijenaca cvijeća postavljenima ispred vojarne.

Brown je obećao da će "ubojice privesti pravdi" i u ponedjeljak je posjetio bazu u Antrimu.

Dublinski list Sunday Tribune primio je poziv u nedjelju kojim je odgovornost za napad preuzela brigada South Antrim Prave IRA-e.

Prava IRA je paravojna organizacija kojoj je cilj oružanim putem postići ujedinjenje Irske. Osnovana je 1997. nakon raskola u privremenoj IRA-i. U Republici Irskoj predstavlja ilegalnu organizaciju a u Velikoj Britaniji i SAD-u nalazi se na popisu terorističkih organizacija.

Organizacija je odgovorna za niz terorističkih napada u Sjevernoj Irskoj i Engleskoj, od kojih je najpoznatiji bombaški napad u Omaghu kada je godine 1998. ubijeno 29 ljudi.