SVE ILI NIŠTA

Gadafi mobilizira maloljetnike

27.04.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Yasin Osman Mohamed Yusef, Abdulrahman Fati Salem Qinada i Al Madi Said Mohamed al Kediri tri su libijska mladića između 15 i 17 godina. Možda su još živi iako ih je pukovnik Gadafi zajedno s još 120 učenika iz njihove srednje škole poslao na prvu crtu bojišnice

Za njih se saznalo kada je u bitki za Ajdabyju uhićen Gadafijev general Mohamed Jafir i kada su se u njegovim dokumentima našli podaci o mobiliziranim mladićima koje je potpisao diktatorov sin i vojskovođa Jamis Gadafi

Ahmed Mefre, istražitelj u pitanjima kršenja ljudskih prava iz organizacije Alkarama sa sjedištem u Ženevi kaže da je vrlo teško dokučiti broj mobiliziranih maloljetnika. U Bengaziju nikoga više ne iznenađuje ta pojava: za nekoga tko koristi kasetne bombe i koji prisiljava roditelje da plješću kada se vrši likvidacija sinova 'izdajnika revolucije', najmanji je problem na frontu slati školarce.

Alkarama je proslijedila nađenu dokumentaciju Međunarodnom kaznenom sudu. Imaju evidenciju za 120 dječaka koji dolaze iz zapadnih libijskih gradova kao što su Subrata, Kikla, Taurga i Murzuq. Neki su poginuli u borbama za Misratu, najkrvaviju bojišnicu u Libiji.

Mefre priznaje da Gadafi još ima veliku podršku u gradovima u zapadnoj pustinji kao što je Saba odakle dolazi jako puno mladih boraca.

Istina za volju, naoružanih mladića se sve češće vidi i u Bengaziju, taboru pobunjenika. Nije problem naći kalašnjikov ili pištolj. A škole nema od 17. veljače pa mnogi ubijaju vrijeme igrajući se rata na ulicama grada koji ionako igra na sve ili ništa. Baš kao i Gadafi.