U STROGOJ TAJNOSTI

Reagan htio preobratiti Gorbačova na kršćanstvo

09.03.2009 u 10:55

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Ronald Reagan pokušao je preobratiti sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova, nepokolebljivog ateista, na kršćanstvo

WASHINGTON - Navedena tvrdnja objavljena je u najnovijoj biografiji o Reaganu pod nazivom 'Pubuna Ronalda Reagana: Povijest Hladnog rata', autora James Manna, čije je dijelove objavio Wall Street Journal.

Mann se poziva na bilješke dvojice Reaganovih pomoćnika koji su bili prisutni na sastanku Reagan - Gorbačov. Reagan se tijekom susreta požalio Gorbačovu da njegov vlastiti sin Ron ne vjeruje u Boga. Gorbačov je navodno uporno pokušavao promijeniti temu.

S navedenih bilješki nedavno je skinuta oznaka tajnosti i one se nalaze u Reaganovoj biblioteci u Kaliforniji.

Reagan i Gorbačov susretali su se od 1985 do 1988. godine, s ciljem okončanja Hladnog rata. Reagan je navodno bio oduševljen što Gorbačov često koristi frazu 'Hvala Bogu' i pitao se stoje li iza toga religijska uvjerenja njegovog sugovornika.

Kada je otvorio tu temu, obećao je Gorbačovu da nikada neće priznati da su o tome razgovarali.

Gorbačov je navodno rekao Reaganu da je kršten, ali da sada nije vjernik, što 'odražava i stanovitu evoluciju sovjetskog društva'.

Prema transkriptu razgovora, Reagan je rekao Gorbačovu da već duže vrijeme želi svom sinu ateistu servirati savršenu večeru, pustiti ga da uživa u jelu i potom ga pitati vjeruje li da postoji kuhar.

Rudolf Perina, bivši direktor odjela za SSSR pri američkom Nacionalnom vijeću sigurnosti, rekao je Mannu da je Reagan vjerovao da može preobratiti Gorbačova i navesti ga da ugleda svjetlo.

Drugi pomoćnik koji je bilježio razgovore, Thomas Simons, smatra da je Reagan promovirao religiju kako bi taktički odvratio pažnju Gorbačova s nekih važnih tema.

To nije bio prvi pokušaj da američki predsjednik nastoji 'prosvijetliti' svoje kolege. Mann piše da je Reaganov prethodnik i veliki vjernik Jimmy Carter zapanjio svoje pomoćnike kada je upitao južnokorejskog diktatora Park Chung-heeja o njegovim religioznim uvjerenjima i tada mu rekao: 'Volio bih da upoznate Krista.'