'BIH SE NASTAVLJA DIJELITI'

HDZ 1990. tvrdi da u Karađorđevu nisu predstavljeni Hrvati

26.04.2011 u 20:59

Bionic
Reading

HDZ 1990. osudio je u utorak što, kako tvrdi, na trojnome sastanku između čelnika Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske u Karađorđevu nije bilo legitimnih hrvatskih predstavnika tvrdeći da se na taj način nastavlja dijeliti BiH

U priopćenju iz HDZ-a 1990. ističe se da na današnjem sastanku između srbijanskog i turskog predsjednika Borisa Tadića i Abdullaha Gula s tročlanim BiH Predsjedništvom Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem nema legitimnog hrvatskog predstavnika, što predstavlja 'svjesnu namjeru dijela bošnjačke političke elite da zauzme mjesto u Predsjedništvu BiH koje pripada Hrvatima te na taj način hrvatski narod isključi, između ostaloga, iz kreiranja vanjske politike'.

HDZ 1990. očito aludira na to da je Željko Komšić u Predsjedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, što mu osim te stranke spočitava i druga od dvije najveće hrvatske stranke u BiH, HDZ BiH.

'Ovaj sastanak u Karađorđevu je još jedan slikovit dokaz za to. Neki su uporno u prošlom vremenu tvrdili da su Hrvati dijelili BiH, a danas je vidljivo tko ju je zapravo podijelio i tko ju nastavlja dijeliti', navodi se u priopćenju iz HDZ-a 1990.

Dodaje se da u osjetljivom trenutku za BiH 'nije dobro da na sastanku ne sudjeluje nitko od legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda'. Pozvali su pri tome da se sudionici sastanka zauzmu i za uređenje takvih odnosa u BiH koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda.