STOP REPRESIJI

Sirijski disidenti u Istanbulu pozivaju na promjene

26.04.2011 u 19:51

Bionic
Reading

Više desetaka sirijskih disidenata u egzilu okupilo se u utorak u Istanbulu tražeći od sirijske vlade da odmah prekine represiju u toj zemlji i provede temeljite reforme, počevši s uvođenjem višestranačja

Četrdesetak sudionika iz Velike Britanije, Francuske i Egipta okupilo se na forumu u Istanbulu koji se treba završiti u srijedu donošenjem zajedničke izjave, rekao je Gazi Misirli, član organizacijskog odbora foruma.

'Sudionici ovog skupa suglasni su u sljedećim zahtjevima: treba odmah prekinuti sukob, uvesti višestranačje i omogućiti slobodu govora', rekao je Misirli.

'Gosti foruma dolaze iz svih vjerskih, konfesijskih i političkih skupina, imamo i alavite, sektu samog režima', komentirao je Valid Safur, predsjednik Sirijskog odbora za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Alaviti su grana šijitizma kojoj pripada 10 posto Sirijaca, među kojima i obitelj predsjednika Bašara al-Asada

Sirijske snage sigurnosti nastavile su i u utorak s pucnjavom u južnome sirijskom gradu Deri, nakon što su u ponedjeljak diljem zemlje uhitile oko 500 prodemokratskih aktivista, a vlada je na Deru poslala tenkove i pucala na civile, nastojeći ugušiti prosvjede.

Neovisna agencija Savasija prenosi kako je u Deri ubijeno najmanje 20 osoba, otkad su u ponedjeljak u taj grad sirijske snage ušle tenkovima, no informacije o poginulima nije moguće provjeriti, budući da su veze prekinute. Prosvjedi protiv predsjednika Bašara al-Asada u Deri traju od 18. ožujka.

U Deru je u ponedjeljak tenkovima ušlo oko 3.000 sirijskih vojnika. Jedan od aktivista za ljudska prava je kazao da je ondje ubijeno 25 osoba, a diplomatski izvori izvješćuju o pedesetak ubijenih.

Vojna akcija u Deri izvedena je nepunih tjedan dana pošto je predsjednik Asad potpisao uredbu o ukidanju izvanrednog stanja koje je na snazi bilo 48 godina, u nastojanju da smiri prosvjednika koji zahtijevaju njegov odlazak s vlasti i demokratske reforme.