EUROPSKOM SUDU PRAVDE USPRKOS

Moskva i dalje ne dozvoljava gay pride

26.04.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Premda neki svjetski mediji već šire senzacionalnu vijest da je Moskva po prvi put odobrila paradu za prava homoseksualaca, čini se da je riječ samo o PR pokušaju moskovskih gay aktivista

Njihov vođa Nikolaj Aleksejev razaslao je medijima obavijest da su nakon pet godina mučne i teške borbe vlasti Moskve konačno razriješile provedbu gay pridea, i to zamišljenog kao kulturno-prosvjetiteljski događaj.

Naime, udruge za prava na istospolnu seksualnu orijentaciju predložile su kroz povorku ponosa predstaviti povijest odnosa prema homoseksualnosti u ruskoj kulturi i znanosti. Žele ukazati na doprinos gayeva u tim sferama, kojima se posebno ponosi ruskog društvo, kao i na primjere istaknutih ličnosti koje su se borile za promicanje prava seksualnih manjina.

No za razliku od nekih svjetskih medija, ruska agencija Interfax odlučila je provjeriti informaciju u gradskom uredu za sigurnost (koji izdaje dozvole za javne skupove), a tamo su dobili jasan demanti. Vijest opovrgava i sajt Polit.ru pišući da je riječ o još jednoj samopromotivnoj manipulaciji Aleksejeva.

'Nikakvu dozvolu gay aktivisti nisu dobili, i teško da će dobiti. Čak i za kulturno-prosvjetiteljski program', izjavio je za Interfax neimenovani član ureda, ustvrdivši da čak nisu zaprimili ni službeni zahtjev na tu temu.

Borci za prava manjinskih spolnih orijentacija u Moskvi godinama su brutalno javno šikanirani, a prednjačio je u tome sam gradonačelnik metropole, Jurij Lužkov. No on je od jeseni bivši, a njegov nasljednik Sergej Sobjanjin najavljuje značajne reforme. Pitanje je, doduše, u kojim sve sektorima...

Moskva se u 21. stoljeću želi nadmetati s europskim i američkim metropolama. U mnogočemu ih je i nadmašila, ali kad je riječ o zaštiti ljudskih prava i manjina, potezi vlasti i dalje (pre)često izazivaju sablazan kod kuće i u svijetu.

Borba za održavanje povijesnog prvog gay pridea na ulicama Moskve aktualizirala se nakon što je Aleksejev dobio parnicu protiv države na Europskom sudu pravde u Strasbourgu. Tužio je državu po tri točke zakona zbog zabranjivanja gay pridea u Moskvi. Ruske vlasti uložile su žalbu na presudu, ali ju je sud odbio u travnju ove godine.