MI6 NA UDARU MEDIJA

Britanci kao špijuna plaćali Al Kaidinog ubojicu

26.04.2011 u 13:26

Bionic
Reading

Britanska međunarodna tajna služba MI6 u svojim je špijunskim redovima držala člana Al Kaide koji je istovremeno sudjelovao u bombaškim napadima na dvije kršćanske crkve i hotel u Pakistanu. Ove podatke iznio je danas list Guardian u suradnji s Wikileaksom

Dvostruka uloga Alžirca po imenu Adil Hadi al Jazairi Bin Hamlili utvrđena je nakon što je isti 2003. godine uhićen u Pakistanu i dopremljen u zloglasni američki zatvor Guantanamo Bay.

Hamlili je u američkim dokumentima, između ostalog, označen kao operativac, kurir i ubojica koji je povezan s nizom vođa najpoznatije islamističke terorističke grupe, Al Kaide.

Njegov dosje jedan je od 759 sličnih guantanamskih dosjea koji su dospjeli u ruke zviždačkoj internetskoj stranici Wikileaks. U nastojanju da najvažniji podaci iz stotina tisuća dokumenata što prije dopru do što šireg kruga čitatelja, Wikileaks surađuje s nekima od najpoznatijih svjetskih dnevnih listova.

Prema podacima američkih obavještajaca, Hamlili je radio i za obavještajne službe Kanade. Uhićen je zbog sumnji u kontrašpijunažu te ugrožavanje savezničkih postrojbi u Afganistanu i Pakistanu.

Britanske obavještajne službe posljednjih su dana izložene valu javnih prozivanja. List Daily Telegraph također je objavio povjerljive državne podatke (BBC piše da ih je i on vjerojatno dobio od Wikileaksa), po kojima je London desetljećima bio meka za islamističke teroriste. Značajan udio 'londonskih kadrova' danas robija i trpi razne torture u Guantanamu. Otočku obavještajnu zajednicu kritizira se da je olako shvaćala radikalnu klimu koju su stvarali neki islamistički propovjednici u Londonu, a iz koje su potom potekli mnogi Al Kaidini suradnici i drugi teroristi.

New York Times i Guardian u posjedu su još niza dokumenata koji bi mogli dodatno kompromitirati vojno-obavještajne sektore euroatlantskih zemalja. Jedan od takvih je slučaj guantanamskog zatvorenika Mohammeda Basardaha koji je pušten nakon što je kao jedini svjedok 'cinkao' najmanje 123 druga zatvorenika, dok odvjetnici dotičnih tvrde da su Basardahovi dokazi nepouzdani.