SVI HRVATI - DOBRO

MVPEI pozvao tvrtke da povuku radnike iz Sirije

26.04.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozorno prati tijek događaja u Siriji, a prema dosadašnjim informacijama, svi hrvatski državljani u toj zemlji dobro su i nitko nije zatražio konzularnu pomoć, saznaje u utorak Hina iz MVPEI-a

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kairu nerezidentno pokriva i Siriju, a Hrvatska u toj zemlji ima i počasnog konzula. MVPEI je u stalnom kontaktu s veleposlanstvom u Kairu te počasnim konzulom Republike Hrvatske u Siriji.

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske također su održali sastanak s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje u Siriji imaju svoje radnike, a tom prigodom predstavnici tvrtki upozoreni su na moguću eskalaciju sukoba i daljnje pogoršavanje stanja u toj zemlji.

MVPEI napominje kako odluku o eventualnoj evakuaciji iz Sirije donose same tvrtke.

Prema dosadašnjim informacijama, sve lokacije hrvatskih tvrtki na kojima rade hrvatski državljani sigurne su i dosad nije zatražena konzularna pomoć u pogledu povratka u Hrvatsku, prema MVPEI-u.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje će pratiti razvoj situacije u Siriji, te će, ako dođe do daljnjeg pogoršavanja sigurnosne situacije, u suradnji s hrvatskim tvrtkama i počasnim konzulom u Siriji te veleposlanstvom u Kairu poduzeti odgovarajuće mjere za zaštitu hrvatskih državljana koji se nalaze u toj bliskoistočnoj državi.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u Siriji trenutačno boravi oko tristotinjak hrvatskih državljana, od čega se najveći broj odnosi na radnike koji su na privremenom boravku (oko 250), a ostatak su hrvatski državljani koji uslijed obiteljskih ili drugih prilika trajno borave u Siriji.

Prosvjedi protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada traju od 18. ožujka, a u neredima u brojnim sirijskim gradovima poginuo je velik broj osoba.

Sjedinjene Države razmatraju uvođenje sankcija Siriji kako bi povećale pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da prekine nasilje nad prodemokratskim prosvjednicima, objavio je u utorak američki dužnosnik, a talijanska je vlada u utorak svojim državljanima savjetovala da ne putuju u Siriju. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija na svojim internetskim stranicama upozorava hrvatske državljane da 'postoji velik rizik putovanja zbog demonstracija i prosvjeda diljem zemlje'.