IDEJA JAPANSKIH ZNANSTVENIKA

Polja suncokreta - rješenje za radijaciju?

26.04.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Grupa japanskih istraživača naumila je zasaditi polja suncokreta kako bi se apsorbirao radioaktivni cezij ispušten iz oštećene nuklearne centrale Fukušima

Japanski istraživači došli su na tu ideju slijedeći primjer korišten u Černobilu, a ovaj ekološki projekt predstavio je Masamichi Yamashita, voditelj znanstvenog tima koji se bavi svemirskom poljoprivredom u japanskoj svemirskoj agenciji Jaxa.

Prema tom projektu, treba zasaditi sjeme suncokreta u blizini Fukušime 1 i omogućiti da cvijeće apsorbira sve negativne tvari, među kojima i radioaktivne elemente kao što su cezij 134 i cezij 137. Radioaktivni cezij sličan je kaliju, koji se često koristi kao gnojivo. U nedostatku kalija, suncokreti će apsorbirati cezij.

Projekt predviđa sađenje suncokreta u najugroženijoj zoni oko centrale, ali i u dvorištima škola u krugu od 30 kilometara od nuklearke u nadi da će cvjetovi suncokreta postati prirodni simbol novog rađanja.

Grupa znanstvenika prikupila je oko 300 kilograma suncokretova sjemena, a u nadi da će se u projekt uključiti što više zainteresiranih zamolila je Tajland, najvećeg svjetskog proizvođača suncokretova sjemena, za suradnju.