U KARAĐORĐEVU

Komšić želi raspravljati o Jeremićevom ponašanju

25.04.2011 u 18:20

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je u pondjeljak u Sarajevu kako će na sastanku tročlanog bosanskohercegovačkog državnog vrha s predsjednicima Srbije Borisom Tadićem i Turske Abdulahom Gullom najavljenom za utorak u Karađorđevu biti otvorena brojna "nezgodna pitanja".

"Tu prvenstveno mislim na (srbijanskog) ministra (vanjskih poslova) Vuka Jeremića koji je prešao sve granice dobrog ukusa", kazao je Komšić novinarima dodajući kako se Jeremić već duže vrijeme miješa u unutarnje stvari BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH najavio je kako će se na dnevnom redu svakako naći i pitanje uhićenja građana BiH po tjeralicama koje raspisuje srbijansko pravosuđe.

Sastanak u Karađorđevu nastavak je inicijative koju je turski predsjednik Gull pokrenuo u travnju 2010. organizirajući u Istanbulu sastanak s Tadićem i tadašnjim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem kako bi se stabiliziralo stanje u regiji i poboljšali odnosi Srbije i BiH.

Sadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je kako će Karađorđevo biti još jedna prigoda za učvršćenje međusobnog povjerenja.

Činjenica da je ovaj sastanak organiziran baš u Karađorđevu izazvala je kritike niza političkih stranaka s bošnjačkim predznakom. Njihova je ocjena bila da je to mjesto neprihvatljivo s obzirom da su tamo pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i nekadašnji srbijanski predsjednik Slobodan Milošević razgovarali o podjeli BiH.

Komšić i Izetbegović u ponedjeljak su takve kritike odbacili ističući kako je upravo njihov odlazak u Karađorđevo dokaz propasti svih pokušaja podjele BiH.

Oporbena Srpska demokratska stranka (SDS) kritizirala je pak aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića no ne zbog Karađorđeva nego zbog činjenice da će tamo biti i predsjednik Turske.

U SDS-u su zaključili kako je to zapravo potpora vanjskoj politici Turske koja pokušava ojačati svoj utjecaj na Balkanu.