Svijet SDP BIH ZANIMA

Što Josipović i Tadić misle o Dodikovom referendumu?

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija pozvao je u nedjelju predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića i predsjednika Srbije Borisa Tadića da se očituju o referendumu koji u Republici Srpskoj kani organizirati predsjednik tog entiteta Milorad Dodik

'Svima je poznato da najavljeni referendum nema potporu sva tri naroda, obadva entiteta ni većine građana BiH', stoji u Lagumdžijinoj izjavi koja je dostavljena medijima u Sarajevu.

Predsjednik stranke koja čini okosnicu vladajuće većine u Federaciji BiH drži da je referendum o čijem je održavanju 13. travnja odlučio parlament RS protivan Daytonskom sporazumu, ali i načelima za koje se Josipović i Tadić javno zalažu kada govore o BiH.

Lagumdžija podsjeća da Tadić u javnim istupima već godinama ponavlja stajalište po kojemu se Srbija protivi bilo kakvom rješenju u BiH koje nema potporu sva tri naroda i dva entiteta te očekuje da se Srbija i nastavi ponašati sukladno tome.

'Ovo je dobra prilika i predsjedniku Josipoviću koji je u bilateralnim susretima s Tadićem naglašavao potrebu konsenzusa, kako oni vole reći svih predstavnika naroda i građana BiH, da se i sam javno očituje o najavljenom referendumu', stoji u Lagumdžijinoj izjavi.

Vlasti Republike Srpske kane postaviti pitanje biračima podupiru li 'nametnute odluke visokog predstavnika, a posebice one o Sudu i Tužiteljstvu BiH'.

Provedba takvog referenduma naišla je na oštro protivljenje predstavnika međunarodne zajednice u BiH koji to smatraju opasnim ugrožavanjem Daytonskog sporazuma.

Neslužbeno je najavljeno da će odluku o provedbi referenduma poništiti visoki predstavnik Valentin Inzko ukoliko to odbiju učiniti vlasti RS.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić ranije ovog tjedna je izjavio kako Beograd ne vidi ničega prijepornog u organiziranju referenduma u RS.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još