ŽELI DOČEKATI KRAJ MANDATA

Jemen: Saleh uvjetuje tranzicijski plan

22.04.2011 u 18:36

Bionic
Reading

Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh pozdravio je u petak inicijativu Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC) koja se odnosi na predaju vlasti, ali smatra da spomenuta inicijativa mora biti u skladu s ustavnim zakonima, čime je neizravno sugerirao da namjerava ostati na vlasti do kraja mandata koji završava 2013. godine

'Pozdravljamo inicijativu GCC-a i s njom ćemo se baviti u okviru jemenskog ustava', kazao je Saleh svojim pristašama.

Inicijativa GCC-a o tromjesečnom tranzicijskom razdoblju podrazumijeva Salehovu ostavku unutar mjesec dana nakon njezina ozakonjenja. Inicijativom se također predviđa i imunitet Salehu, njegovoj obitelji i pomoćnicima od sudskog gonjenja.

Salehovo očitovanje o inicijativi prate burni prosvjedi i okupljanja njegovih protivnika i pristaša. Prosvjedi su buknuli u Sani i Taizu, drugom po veličini jemenskom gradu. U Sani se okupilo više desetaka tisuća prosvjednika iz oba tabora, uz snažnu nazočnost policijskih odreda za suzbijanje nereda. Saleh se na vlasti nalazi već 32 godine.

20 vojnika ubijeno u više napada na istoku

Dvadeset jemenskih vojnika poginulo je u petak u više napada za koje vlasti sumnjiče Al kaidu u toj zemlji, priopćili su vojni dužnosnici.

U zadnjem napadu, 'nepoznati napadači su ubili vojnika u Zindžibaru, u pokrajini Abijanu', na jugu zemlje, rekao je jedan od tih izvora.

Kako navode svjedoci, napad se dogodio na cestovnoj kontrolnoj točki i borbe se nastavljaju, pošto su se dvojici napadača pridružile druge naoružane osobe.

Nešto ranije, 'aktivisti Al Kaide postavili su zasjedu vojnoj ophodnji u Marebu, blizu Safera', gdje su naftna polja i ubili 11 vojnika, rekao je sigurnosni čelnik u Sani, dodavši da je napad počinjen strojnicom.

Istog dana su se sukobili pripadnici plemena i vojnici u Marebu. 'Dvojica vojnika su poginula, dvojica su ranjena, a tridesetorica su uhićena', doznaje se od drugog čelnika i plemenskog izvora. Šest pripadnika plemena je ranjeno.

U drugim sukobima plemenskih boraca i vojske poginulo je osam osoba od četvrtka, među kojima šestorica vojnika, u pokrajini Lahidžu, na jugu, po podatcima objavljenim u petak.