PAHOROV MOGUĆI NASLJEDNIK

Slovenci žele Janeza Potočnika za mandatara

22.04.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Slovenski birači skloniji su da se politička kriza, nastala nakon odlaska stranke umirovljenika (DESUS) iz vlade, riješi zamjenom sadašnjeg premijera Boruta Pahora novim mandatarom nego prijevremenim izborima na jesen, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja koje je provela ljubljanska agencija Ninamedia, a u petak objavili dnevni list 'Dnevnik' i tjednik 'Mladina'

Prema rezultatima ispitavanja, koje je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, više od polovice sudionika telefonske ankete rješenje za nastalu situaciju, nakon što je vlada izgubila većinu u parlamentu, vidi u imenovanju novog mandatara.

Pri tome je od ponuđenih nekoliko imena koji se pojavljuju u tim kombinacijama najveću potporu ispitanika dobio Janez Potočnik, nekadašnji ministar u Drnovšekovim vladama, a od 2004. povjerenik u Europskoj komisiji, sada zadužen za okoliš i prostor. Manju potporu od Potočnika kao potencijalni mandatari dobili su u ispitivanju ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič, te ministar za promet u sadašnjoj Pahorovoj vladi Patrick Vlačič.

Slovenski mediji u petak navode da je Slovenija pred dilemom hoće li se kriza nastala erozijom sadašnje vladajuće koalicije riješiti prijevremenim izborima na jesen ili formiranjem neke tehničke vlade s novim premijerom koja bi bila operativna do redovnih izbora krajem slijedeće godine.

Također navode da je sve ovisno o stvarnim interesima političkih stranaka, da je za prijevremene izbore najviše zainteresiran bivši premijer Janez Janša koji vjeruje da bi na njima ponovo osvojio vlast, ali da se sadašnji premijer Borut Pahor 'nada čudesnom preokretu' ako uspije da na referendumu 5. lipnja Slovenci, unatoč suprotnim očekivanjima, podupru vladinu reformu mirovinskog sustava.