Svijet TVRDNJE TAJNE SLUŽBE

Rusi ubili čelnika Al-Kaide u Čečeniji?

Ruske tajne službe u petak su objavile da su u Čečeniji ubile jednog saudijskog aktivista, čelnika al-Kaide u toj muslimanskoj republici ruskog Zakavkazja, koji je počinio nekoliko atentata u Rusiji

Trojica pobunjenika, među kojima je bio i taj Saudijac, ubijena su u četvrtak tijekom operacije u okrugu Šali, naveo je antiteroristički odjel ruskih tajnih službi, prenose agencije.

'Jedan od pobunjenika je identificiran kao izaslanik međunarodne terorističke organizacije al-Kaide, poznat kao Moganed', naveo je odjel.

Moganed je bio ratni zapovjednik koji je sudjelovao u pripremi svih samoubilačkih atentata u Rusiji posljednjih godina. Kako se vjeruje, Moganed je bio drugi po utjecaju vođa islamističke pobune na ruskom Kavkazu, nakon Doku Umarova poznatog kao Abu Usman.

Krajem ožujka je nekoliko medija prenijelo policijske izvore koji su tvrdili da je Doku Umarov, koji se borio protiv ruskih snaga od prvog rata za nezavisnost Čečenije (1994.-1996.), ubijen u operaciji u Ingušetiji tijekom koje je ubijeno između 17 i 19 pobunjenika.

Do tada su se u nekoliko navrata pojavljivale informacije o njegovoj smrti.

Pogibija Doku Umarova nikada nije službeno povrđena, a osoba koje se predstavila njegovim imenom 8. travnja u telefonskom razgovoru za američki Radio slobodna Europa izjavila je da je 'dobra zdravlja' i da Rusiji neće dati predaha, te najavila nove napade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još