SPORNI PREAH VIHEAR

Krvavi sukob na granici Tajlanda i Kambodže

22.04.2011 u 12:49

Bionic
Reading

Tajlandski i kambodžanski vojnici pucali su jedni na druge u petak na spornom dijelu granice, a u tom najnovijem sukobu zbog 900-godišnjeg hinduističkog hrama ubijen je jedan tajlandski vojnik, a pet ranjeno, javile su agencije

Obje strane optužile su jedna drugu da su prve pucale u sukobima oko 150 km jugozapadno od hrama Preah Vihear kojega svojataju obje zemlje jugoistočne Azije.

Jedan tajlandski vojnik je ubijen, a pet je ranjeno u sukobu, priopćio je galsnogovornik tajlandske vojske, kako javlja agencija France Presse.

Zamjenik guvernera tajlandske pokrajine Surin rekao je agenciji Reuters da puščana vatra dolazi s kambodžanske strane te da vlasti evakuiraju stotine seljana iz toga područja.

Pich Sokhin, pokrajinski guverner kambodžanske pokrajine Oddar Meanchey rekao je da su sukobi izbili u područjima oko hramova Ta Moan i Ta Krabei oko 2,30 sati po srednjoeuropskom vremenu te da još traju, a da su prvi pucali Tajlanđani.

Međunarodni sud pravde je dodijeli hram Preah Vihear Kambodži prije 49 godina, ali obje zemlje polažu pravo na komad zemlje od 4,6 četvornih kilometara u njegovoj blizini.

Najmanje tri Tajlanđana i osam Kambodžanaca ubijeno je a desetine njih su ozlijeđene u žestokim borbama od 4-7. veljače. Otada povremeno izbijaju sukobi.