DRMA SE PAHOROVA VLADA

Referendumi o tri zakona 5. lipnja u Sloveniji

22.04.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Slovenski parlament odredio je nedjelju, 5. lipnja kao datum kada će birači na referendumima potvrditi ili odbaciti tri već prihvaćena zakona iz područja tzv. strukturnih reformi

Nakon što su u četvrtak sindikalne organizacije u parlament dostavile 44.000 potpisa za referendum o novom zakonu o mirovinskom osiguranju, parlament je na izvanrednoj sjednici s četvrtka na petak odredio da se o njemu odlučuje na referendumu 5. lipnja.

Isti dan birači će na referendumu potvrditi ili odbaciti i zakon o suzbijanju sive ekonomije čija je intencija bila, osobito u građevinskom sektoru, ograničiti rad bez izdavanja računa pod krinkom tzv. besplatne 'susjedske pomoći'. Istog dana na referendumu će se odlučivati o primjeni ili odbijanju zakona kojim je vlada uvela ograničenja u pristupu arhivima nekadašnje političke policije UDBA-e u vrijeme komunizma.

Potonja dva zakona osporava slovenska parlamentarna opozicija. U postupku za ostvarenje prava na referendumsko odlučivanje o ta dva zakona oporbene stranke podnijele su potrebnu trećinu glasova zastupnika u parlamentu, a biračima predlažu da glasuju za njihovo poništavanje.

Vjeruje se da će za vladu premijera Boruta Pahora, koja je nakon odlaska stranke umirovljenika (DESUS) iz vlade upravo zbog kontroverzne mirovinske reforme, u dubokoj krizi i bez većine u parlamentu, najpresudniji biti rezultat referenduma o mirovinskoj reformi.

U slučaju da zakon 'padne' na referendumu, vjerojatan je pad sadašnje koalicijske vlade i prijevremeni izbori već ove jeseni, a redovni bi se trebali održati tek sljedeće godine.

Pahor je u četvrtak ponovio da za ostavku vlade nema razloga te da je mirovinska reforma koja bi trebala stabilizirati rashode javnih financija za budućnost Slovenije mnogo važnija od rasprava o opstanku sadašnje koalicije.

Predsjednik države Danilo Tuerk izjavio je pak da bi u sadašnjem trenutku raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore kada bi imao takve ustavne ovlasti, ali da je rješenje za nastalu krizu i stranačka razmimoilaženja oko reformi potrebno naći do sredine godine. Tuerk je naglasio da premijer Pahor još uživa njegovu potporu, da rasprave o krizi vladajuće koalicije treba odgoditi na vrijeme nakon referenduma, ali da sam ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora na jesen i da je spreman pomoći strankama da se dođe do takvog rješenja ako bi se o tome usuglasile i zatražile njegovo posredovanje.

Ostavkom je u četvrtak zaprijetio Pahorov koalicijski partner, ministar za visoko školstvo Gregor Golobič, predsjednik koalicijske stranke Zares, druge najjače stranke u vladi nakon Pahorovih Socijalnih demokrata (SD).

Golobič je u razgovoru za Slovensku televiziju u četvrtak na večer rekao da namjerava dati ostavku na svoj ministarski položaj još prije održavanja referenduma 5. lipnja i reaktivirati zastupnički mandat u parlamentu. Najavio je da će o tome idućih dana razgovarati s Pahorom, te da je i samoga premijera nagovarao na ostavku kako bi se pitanje opstanka sadašnje koalicije politički odvojilo od referendumske kampanje na kojoj se odlučuje o strukturnim reformama.

Golobič je rekao kako svojim potezom želi dati signal da se na referendumu o mirovinskoj reformi neće odlučivati o sudbini sadašnje koalicijske vlade nego o mnogo dalekosežnijim stvarima, o stabilnosti i budućnosti države.