GURU NA SAMRTI

Sai Baba kritično, policija u punoj pripravnosti

22.04.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Satya Sai Baba, jedan od najpopularnijih duhovnih vođa, u kritičnom je stanju. U životu ga održavaju još samo aparati, potvrdili su njegovi liječnici

Tisuće Sai Babinih sljedbenika počele su se okupljati u njegovu gradu, gdje su lokalne vlasti rasporedile dodatne snage sigurnosti. Teško oboljeli 84-godišnji guru ima milijune štovatelja širom svijeta.

Njegove žarko narančaste halje i neobuzdana frizura učinile su ga jednim od najprepoznatljivijih indijskih gurua, piše BBC.

Sai Baba je prošloga mjeseca primljen u bolnicu u gradu Puttaparthi, a liječnici su tada izjavili da je riječ o zatajenju pluća.

Nakon što je pokazao prve znakove oporavka, njegovo stanje opet je postalo kritično. U kratkom izvještaju liječnici poručuju da je njegovi vitalni organi ne reagiraju dobro na liječenje.

Vijest o bolesti Sai Babe poslužila je kao okidač. Mnogi sljedbenici pohrlili su u Puttaparthi.

Policija je postavila barikade oko bolnice kao zaštitnu mjeru i proglasila zabranu velikih javnih okupljanja.

Među Sai Babinim sljedbenicima su bivši indijski premijeri, utjecajni biznismeni i igrači kriketa.

Njegova karijera nije ostala pošteđena kontroverzi, pa su tako pristizale optužbe o lažiranju nekih 'čuda' koja mu se pripisuju.

Neki bivši sljedbenici optužili su Sai Babu i još neke članove njegova ashrama za seksualno zlostavljanje, što je on odbacio kao neistinito. Policija nikada nije podignula optužnicu protiv njega.

Sai Baba