Svijet POTPORA PALESTINSKOJ DRŽAVI

Intelektualci proglašeni izdajnicima u Tel Avivu

Izraelska glumica, koja je prije četrdeset godina izgubila nogu u jednome od palestinskih napada, u četvrtak je, unatoč tomu što se jedva mogla čuti zbog uzvika 'izdajnice', glasno pročitala izjavu izraelskih intelektualaca koji podupiru osnivanje Palestinske države

Događaju, kojemu je prisustvovalo pedesetak lijevo orijentiranih izraelskih umjetnika i intelektualaca, održan je ispred dvorane u kojoj su Izraelci proglasili neovisnost 1948. No 63 godine kasnije prisutne su duboke podjele zbog izraelske budućnosti.

Desno orijentirani prosvjednici izražavali su nezadovoljstvo dok je 87-godišnja prvakinja Izraelskog teatra Hanna Maron nastojala glasno pročitati izjavu u ime izraelskih intelektualaca na Bulevaru Rothschild u Tel Avivu. Čitala je dijelove iz 'Deklaracije o neovisnosti od okupacije' koju je, zajedno s pedesetak istomišljenika i zagovornika mira potpisala prije očekivanog nastojanja Palestinaca da dobiju potporu za postizanje državnosti u rujnu u UN-ovoj Općoj skupštini.

Hanna Maron, rođena u Njemačkoj, ranjena je 1970. u napadu palestinskih militanata na putnike koji su u Muenchenu čekali ukrcaj na izraelski zrakoplov. Zbog težine ozljede, liječnici su joj morali amputirati nogu, no unatoč tomu nastavila je s uspješnom glumačkom karijerom u kazalištu i na televiziji.

'Okupili smo se kako bismo pozdravili buduću Dekklaraciju o neovisnosti Palestinske države', pročitala je Maron.

Izraelska vlada protivi se bilo kakvom jednostranom potezu i smatra da se rješenje mirnim putem može postići samo izravnim pregovorima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još