JOŠKA BROZ SKEPTIČAN

Jovanka i sedam Titovih nasljednika dobit će 60 milijuna dolara?

21.04.2011 u 21:54

Bionic
Reading

Titovi nasljednici, Jovanka Broz i još sedmoro njegovih potomaka, mogli bi naslijediti imovinu vrijednu između 50 i 60 milijuna dolara. Nasljednici će podijeliti desetke kilograma zlata i srebra, na stotine bisernih ogrlica, vrijedne umjetnine, kolekciju Titovog lovačkog oružja, a dio imovine koja je predmet ostavinske rasprave nalazi se i na Brijunima. Titov unuk Joška Broz nije optimističan i smatra da od svega toga neće biti ništa. Tvrdi da je polovina imovine pokradena te da je posrijedi samo još jedno zamazivanje očiju javnosti, kao pred svaku godišnjicu Titove smrti

'Ne znam što je sve na tom posljednjem, četvrtom spisku, ali moja gruba procjena je bila da bi Titovi potomci trebali naslijediti stvari vrijedne između 50 i 60 milijuna dolara', izjavio je odvjetnik Toma Fila za Vesti. Dodao je da će se ostavinska rasprava odvijati po tri osnova potraživanja - osobne stvari, bračna stečevina i nasljedstvo.

Fila je gotovo 30 godina zastupao Jovanku Broz u spomenutom predmetu, no nedavno se morao povući zbog sukoba interesa, budući da je postao savjetnik u Vladi Srbije.

'Jovanku sam počeo zastupati od 1983. godine i do danas se nismo maknuli s mrtve točke. Titova supruga traži da joj se vrati trećina njegove imovine i na tom spisku je bilo oko 1000 stavki. Pritom inzistira i da joj se vrate njene osobne stvari, a riječ je o 24 kofera puna odjeće i osobnih predmeta', kaže Fila.

Ostavinski postupak, koji se pretvorio u pravu trakavicu, trebao bi uskoro završiti pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Na popisu imovine, koji je 2002. godine sastavila Komisija Savezne vlade, brojne su dragocjenosti, zlatni nakit, briljanti, biserne ogrlice, zlatnici, srebrni poslužavnici i pribori za jelo, stilski namještaj, vaze, vina, 30-ak umjetničkih slika, vrijedna kolekcija lovačkih pušaka i garderobe, pozlaćena maketa kočije i konja koja je bila rođendanski poklon Titu iz Đakova, ali i jedna prava zlatna kočija, te tri automobila, Rolls-Royce, Cadillac, Lincoln.

Prema pisanju beogradskih glasila, Titova imovina koja je predmet ostavinske rasprave nalazi se na više lokacija, u Užičkoj 15, Titovoj rezidenciji gdje je sahranjen u Kući cvijeća, u Muzeju Jugoslavije, muzeju Matija Gubec i na Brijunima.

POLITIČARI POKRALI IMOVINU

Titov unuk Joška Broz pak smatra da će Jovanka i sedam Titovih nasljednika, sin Miša i njegova djeca Andrej i Aleksandra, te Žarkova djeca Svetlana Zlatica, Edvard i on i ovaj put ostati 'kratkih rukava'.

'Nema od toga ništa. Ovo je još jedno zamazivanje očiju javnosti, kao pred svaku godišnjicu Titove smrti. Da li je vama logično da se navodno zakazuje ostavinska rasprava, a da nitko od njegovih nasljednika o tome ništa ne zna', kaže Joška Broz, prenose Vesti. Dodao je i da vjeruje da je pola vrijednih stvari s popisa do danas pokradeno, baš kao i slike Oskara Kokoške i Francisca Goye, za koje, kako kaže, zna da su nestale, kao i tri Titova karabina.

'Prije nekoliko godina sam otvarao izložbu Titovih pušaka iz lova. Izloženo je 67 komada, a bilo ih je ukupno 167. Brojni političari, kako oni prije, tako i oni poslije 5. listopada, uzimali su Titovo oružje samo da bi se njime hvalili odlazeći u lov. Istovremeno, kako je tko odlazio s neke bitnije funkcije, tako je prisvajao i neki 'suvenir' iz Titove kolekcije pušaka i više ga nije vraćao. Slično je i s drugim stvarima koje su ostale za Titom', rekao je Titov unuk Joška Broz, čiji je otac Žarko, stariji Titov sin, još 1983. pokrenuo ostavinsku raspravu.

'JOVANKA JE TRAŽILA VIŠE!'

Joška Broz je nedavno beogradskim medijima izjavio da je njegov otac ostavinsku raspravu pokrenuo samo kako bi se utvrdilo što je čije od sitnih predmeta koje su željeli i autorskih prava te da na tom popisu nije bilo materijalno vrijednih stvari. S tim se, kako kaže, nije složila Titova udovica Jovanka koja je tražila više, između ostalog, nakit i kuću na Vangi, rezidenciju u Dobanovačkom zabranu...

'Moj otac je zastupao djedov stav, koji je i meni oduvijek poznat, a to je da sve što je vrijedno ostaje državi i ja od tog stava ne odstupam, no taj stav nije dijelila i Jovanka. Ona je imala svoj spisak, tražila je više, a onda je i Miša napisao svoj spisak i nisu se mogli oko toga dogovoriti, te su svi upućeni na parnični postupak, a zatim je Predsjedništvo SFRJ donijelo odluku da nitko ništa ne može dobiti', ispričao je nedavno Joška Broz za Blic.