POBUNA U VILLAWOODU

Očajni imigranti spalili azil u Sydneyju

21.04.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Imigranti pritvoreni u utočištu za tražitelje azila Villawood u Sydneyju spalili su devet zgrada i otežavali vatrogascima gašenje požara bacajući na njih crepove s krovova i druge objekte

Pobuna je počela prosvjedom na krovu zgrade, gdje su se popela dva prosvjednika, no ubrzo se proširila na stotinjak imigranata.

Prosvjedi u australskim centrima za imigrante i azilante postali su sve učestaliji, a porastao je i broj zatvorenika.

Glasnogovornik Ureda za imigraciju Sandi Logan rekao je da u posljednjoj pobuni u Villawoodu nema ozlijeđenih.

'Vatrogascima je trebalo izvjesno vrijeme da se približe poprištu. Zatočenici su na njih bacali crepove s krova i komade namještaja, pa nisu bili u mogućnosti odmah prionuti gašenju požara', rekao je Logan.

Naoružani policajci pozvani su da srede situaciju u tom prihvatilištu nakon što su iz njega pobjegli nenaoružani čuvari.

Uništene su kuhinja, prostorija za pranje rublja, zdravstvena jedinica, nastradao je i računalni centar, a eksplodirao je veliki plinski cilindar.

Ministar imigracije Chris Bowen rekao je da su mnogima iz redova pobunjenika odbijeni zahtjevi za azilom.

'Ti ljudi nisu sretni što im nije odobren status izbjeglica', rekao je Bowen.

U Villawoodu su smještene osobe koje u Australiju dolaze brodovima kako bi tražili azil te oni kojima je oduzeta australska viza ili su prekršili njezine odredbe.

Pogoršano mentalno zdravlje

Posljednjih mjeseci u Australiji zabilježen je povećan broj nasilnih obračuna, samoubojstava i pokušaja samoozljeđivanja u centrima za prihvat imigranata, piše BBC.

Neki su se žalili na prenapučenost centara i sporost u rješavanju njihovih zahtjeva.

Sve je više imigranata koji dolaze u Australiju brodovima - uglavnom iz Šri Lanke, Afganistana i Iraka - te su popunjeni svi kapaciteti na Christmas Islandu i ostalim centrima.

Prošle godine, Amnesty International upozorio je da se mentalno zdravlje nekih tražitelja azila pogoršalo zbog neizvjesnosti i uvjeta u kojima žive.

Australska vlada nedavno je najavila da će nabaviti više od 1.900 novih kreveta za tražitelje azila, a najavljeno je i osnivanje novih prihvatilišta za imigrante.

Villawood