EKOLOŠKA (NE)SVIJEST

Njemački političari - nemilosrdni zagađivači okoliša

21.04.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Istraživanje nevladine organizacije DUH, koja se bavi zaštitom okoliša, pokazalo je da njemački političari vole skupe i luksuzne aute, koji nemilosrdno zagađuju okolinu. Najmanje ekološke svijesti pokazuju lokalni političari, koji se nikako ne mogu odreći svojih limuzina, bez obzira na količine ugljičnog monoksida koje ispuštaju u atmosferu

Baš kao i u Hrvatskoj, u Njemačkoj političari vole imati skupe i lijepe službene aute. No, baš kao i u Hrvatskoj, postaje sve teže javnosti opravdati korištenje raznoraznih limuzina u službene svrhe. Poznati je slučaj luksuznog Mercedesa koji je tadašnji predsjednik HDZ-a, ujedno i premijer, Ivo Sanader naručio za sebe, i to dok je započinjala jedna od najvećih svjetskih financijskih kriza, u kojoj se Hrvatska manje-više i dalje nalazi.

Javnost je bila šokirana što premijer, koji je u neslužbenim razgovorima tvrdio da je zemlja 'u banani', troši milijune na prijevozno sredstvo, pa se HDZ brže-bolje riješio inkriminirajućeg, blindiranog Mercedesa.

U Njemačkoj problema s gospodarstvom nemaju, s obzirom da je ova država jedna od prvih koja se oporavila od krize koju je Wall Street izazvao krajem 2008. No, u njemačkoj javnosti se već mjesecima vodi opća rasprava o ekologiji, zagađenju i nuklearnoj energiji, što – između ostalog – objašnjava i veliki uzlet Zelenih u anketama.

Zato ne treba čuditi da su se njemački novinari zapitali koliko su tamošnji političari ekološki osviješteni kada je riječ o službenim autima koje koriste, odnosno koliko ugljičnog dioksida sav taj vozni park ispušta u atmosferu te uništava globalnu klimatsku stabilnost.

Novinarsko njuškanje, ali i rad nevladine organizacije Deutsche Umwelthilfe (DUH), pokazalo je da njemački političari preferiraju aute na dizel, dok ih ekološki prihvatljivi hibridni auti baš i ne zanimaju. Premijer pokrajine Hessen, konzervativac Volker Bouffier, ističe se 'po svojoj prvoj poziciji na listi ubojica klime', tvrdi DUH. Jednako opasan je i ministar unutarnjih policija iste pokrajine, Boris Rhein.

Do informacije se došlo anketiranjem ureda političara u veljači i ožujku ove godine, kada su aktivisti DUH-a redom nazvali sve glasnogovornike te dobili informacije o autima koje političari voze. Mnogi su bez problema dali tražene informacije, ali bilo je i problema, pa je ministar ekologije u pokrajini Niedersachsen, stanoviti Hans-Heinrich Sander, odbio dati bilo kakve informacije o svojem voznom parku, uz objašnjenje da 'ne želi sudjelovati u dječijim igrama'. Glasnogovornik premijera Brandenburga je pak pristao otkriti koju službenu limuzinu koristi njegov šef, ali je zabranio da se taj podatak javno objavi! U svakom slučaju, aktivisti DUH-a odlučili su pravdu potražiti na sudu.

Inače, nakon već spomenutog Bouffiera, najveći zagađivači među pokrajinskim premijerima su bavarac Horst Seehofer i gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit. Istraživanje je pokazalo da nijedan od ispitanih političara ne drži do preporuka EU-a, u kojima se kaže da je prihvatljivo zagađenje 140 grama ugljičnog dioksida na kilometar. Volker Bouffier sa svojom limuzinom ispušta čak 348 grama, a njegov ministar Rhein 353! Zaključak aktivista je da lokalni političari vole puno pričati o zaštiti okoline i ekologiji, sve dok na red ne dođu njihove luksuzne limuzine.

Zanimljivo, ni novinari ni aktivisti nisu uspjeli doći do podataka o službenom autu koji koristi kancelarka Angela Merkel.