Svijet PRITISAK NA SAVEZNIKE

Cameron u diplomatskoj ofenzivi protiv Gadafija

Britanski premijer David Cameron je američkom predsjedniku Baracku Obami i šefovima vlade Italije Silviju Berlusconiju i Katara Hamadu bin Jasimu naglasio važnost stalnog vojnog i diplomatskog pritiska na libijskog čelnika Moamera Gadafija, priopćio je ured britanskog premijera

Prema priopćenju Downing Streeta, tijekom telefonskih razgovora s tim čelnicima u srijedu navečer Cameron je inzistirao na hitnoj važnosti stalnog vojnog i diplomatskog pritiska na Gadafijev režim kako bi se zaštitile tisuće civila koje su tamo izložene stalnim napadima.

Britanski premijer je informirao svoje sugovornike o obvezi koju je preuzela Velika Britanija da s pobunjeničkim libijskim Nacionalnim prijelaznim vijećem (NTC) provede UN-ovu rezoluciju 1973 i nastavi tražiti način kako da NATO što učinkovitije zaštiti civile.

Bijela kuća je u srijedu navečer obznanila u priopćenju da se Obama i Cameron slažu u pogledu pune primjene rezolucije UN-ovog Vijeća sigurnosti i da se obvezuje pojačati ekonomski pritisak na Gadafijev režim.

Francuska i Italija su se pridružile Velikoj Britaniji u slanju vojnih savjetnika pobunjenicima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primio je u srijedu u Parizu čelnika NTC-a Mustafu Abdula Džalila, te mu obećao da će Francuska pojačati zračne udare na snage odane Gadafiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još