Svijet 20 KM OKO FUKUSHIME

Japan uvodi zabranjenu zonu oko Fukushime

Prodručje evakuacije od 20 km oko nuklearne centrale Fukushime postat će zabranjena zona kako se evakuirane osobe ne bi tamo vraćale, objavila je japanska vlada u četvrtak

Sjeveroistok Japana pogođen je 11. ožujka potresom magnitude 9 i golemim plimnim valom u kojima je poginulo ili nestalo oko 28.000 ljudi. Potres i tsunami teško su oštetili i nuklearku Fukushimu, a zbog istjecanja radijacije evakuirano je oko 80.000 stanovnika iz kruga od 20 km oko havarirane centrale.

Potpuna zabrana ulaska koja će stupiti na snagu u noći između četvrtka i petka omogućit će strogu kontrolu te zone. Pretražujući nekoliko tisuća kuća policija je otkrila da tamo i dalje živi više od 60 obitelji unatoč opasnostima od povišena zračenja.

Glasnogovornik vlade ja na konferenciji za novinare rekao da su to područje odlučili proglasiti 'zonom izvanrednog stanja'.

Svaka obitelj smještena izvan tog kruga imat će pravo tijekom sljedećih tjedana poslati jednog svog člana u zaštitnoj odjeći s aparatom koji mjeri radioaktivost da u razdoblju od dva sata iz kuće iznese potrebne stvari.

Obitelji čije se kuće nalaze u krugu od 3 km od centrale neće imati tu mogućnost jer Tepco, operater centrale, ocjenjuje da će trebati tri mjeseca za smanjenje radioaktivnosti i između šest i devet mjeseci za hlađenje reaktora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još