PUKA FORMALNOST

Počeli parlamentarni izbori u Sjevernoj Koreji

08.03.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Sjevernokorejci u nedjelju glasuju na parlamentarnim izborima koji su puka formalnost u zemlji u kojoj vlada jednostranačje pod budnim okom 'dragog vođe' i 'sunca nacije' Kima Jong-Ila, javljaju novinske agencije

Počeli su izbori za obnovu 12. Vrhovne narodne skupštine, najvišeg tijela vlasti u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DNRK), kako izvješćuju tamošnja glasila, a prenose južnokorejska agencija Yonhap i kineska Nova Kina.

Ishod glasovanja ne pobuđuje nikakve sumnje, budući da kandidate - tek jednog za svaku izbornu jedinicu - predlaže vlada ili Radnička stranka, jedina koja postoji u zemlji.

No iako su već odlučeni, izbori bi mogli otkriti u kojem se smjeru kreće jedan od najzatvorenijih režima na planetu pod vodstvom Kima Jong-Ila koji je u veljači proslavio 67. rođendan.

Izbori za zastupnike u parlamentu trebali su se održati još 2008., po isteku njihova petogodišnjeg mandata, ali su odgođeni zbog nagađanja o zdravstvenom stanju Kima koji je sredinom kolovoza 2008. pretrpio moždani udar, ali se već dobro oporavio, kako tvrde južnokorejski i američki dužnosnici.

Novi parlament nerijetko donosi sa sobom i izmjene na ministarskim dužnostima.

Na prethodnim izborima održanim 2003. službena sjevernokorejska glasila isticala su nesvakidašnje brojke: odziv od 99,9 posto i 100 posto glasova za svakog predloženog kandidata.