POVIJESNI POSJET ELIZABETE II.

Nakon sto godina engleska kruna ponovno u Irskoj

25.04.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Svašta se sretno poklopilo, od činjenice da irska predsjednica Mary McAleese odlazi u mirovinu i želi to učiniti u stilu, do ravno sto godina koliko je prošlo otkada je zadnji britanski monarh stupio na irsko tlo. Prava prilika da dvije zemlje koje si pjevaju ode o nevjerojatno dobrim odnosima učine povijesni korak i orgazniziraju posjet Elizabete II. Dublinu. Sve će se odigrati idućeg mjeseca

Kraljica je, očekivano, prihvatila poziv irske predsjednice Mary McAleese da posjeti svog zelenog susjeda, a ovih dana je isplivao program koja će mjesta i kada Elizabeta posjetiti u društvu muža, princa Filipa, vojvode od Edimburgha. Unatoč optimizmu i odličnoj bilanci odnosa dviju donedavno zaraćenih strana, kraljičin posjet neće baš proći u sveopćem mahanju zastavicama i javnom veselju. Dovoljno je reći da će posjetiti neka od najbolnijih mjesta irske povijesti u prošlom stoljeću, poput Croke Parka gdje su britanski vojnici 1920. otvorili vatru na gledatalje nogometne utakmice i usmrtili 14 civila, što je upisano u povijest kao Bloody Sunday, ili Garden Of Rememberance koji je posvećen svim žrtvama borbe protiv britanskog režima i za irsku neovisnost.

Prošlo je sto godina otkada je posljednji britanski monarh, Elizabetin pradjed kralj George V, posjetio Irsku. No okrugli brojevi, topli prijemi i kuckanje šampanjcem malo će pomoći još uvijek dubokom antagonizmu prema engleskoj kruni koji ključa po republikanskim političkim i parapolitičkim organizacijama. Premda iz Sinn Féina obećavaju da neće uznemirivati protokol posjeta protestima, Gary Adams svejedno smatra da je buckinghamski posjet preuranjen. Drugi očekuju da se kraljica ispriča za engleske zločine na mjestu na kojem su i počinjeni.

Posjet također koincidira sa 37. obljetnicom masakra u Dublinu i Monaghanu kada je 34 ljudi izgubilo život u bombaškim napadima. Ipak, malo je vjerojatno da će slavljenički ton susreta biti popraćen kraljičinim isprikama. Na koncu konca, ipak se ovdje slave odnosi u zadnjih nekoliko godina, da ne velimo zadnjih nekoliko mjeseci u kojima je Velika Britanija spasila, da prostite, finacijsko dupe Ircima zajmom od sedam milijardi funti nakon što je zeleni tigar proglasio bankrot.

Jesu li time praktički ušutkani svi zahtjevi da se britanska kruna konačno pospe pepelom? Nadamo se da ne, no Buckinghamska palača ionako nema pretjerane veze sa svim tim, dvorska ekipa je ionako u punom pogonu oko organizacije vjenčanja. Uostalom, za globalne isprike imaju Davida Camerona kojem je toliko žao zbog imperijalne politike nekadašnjeg Britanskog Carstva da bi se baš mogao i nacrtati u Dublinu i reći 'sorry' između dvije zdravice.