4,4 MILIJUNA OTPUŠTENIH

Obama ohrabruje očajne Amerikance

08.03.2009 u 07:05

Bionic
Reading

Dan nakon što su SAD uzdrmale vijesti o povećanju nezaposlenosti, predsjednik Barack Obama u subotu je tjednu poruku naciji iskoristio da ohrabri zabrinute Amerikance, zajamčivši im da vlada poduzima sve kako bi izvukla gospodarstvo iz krize i pozivajući ih da u krizi vide priliku za nove iskorake

Američko gospodarstvu u veljači je izgubilo 651.000 radnih mjesta, a stopa nezeposlenosti je narasla na 8,1 posto, najviše u 25 godina, prema podacima Ministarstva rada u Washingtonu.

Od početka recesije u prosincu 2007., u Americi je izgubljeno oko 4,4 milijuna radnih mjesta, od čege više od polovice u posljednja četiri mjeseca. U veljači se ukupan broj nezaposlenih Amerikanaca povećao za 851.000 i dosegnuo je 12,5 milijuna.

U svojoj tjednoj puruci Obama je izrazio optimizam da će zemlja prevladati gospodarske probleme, upozorivši da će za to trebati vremena i napora.

'To nisu samo statistike, već nevolje koje su iskusili milijuni Amerikanaca koji više ne znaju kako će platiti račune, ili podizati svoje obitelji. Od prvoga dana u uredu, znao sam da rješavanje ove krize neće biti lako, niti preko noći', rekao je Obama, najavljujući da će se 'teški dani nastaviti i idućih mjeseci'.

Obama je naglasio kako vjeruje da će Sjedinjene Države iz sadašnje krize izaći 'jače i prosperitetnije nego što su bile prije', ako njegova vlada nastavi s brzim, hrabrim i odgovornim protukriznim mjerama.

Obama je govorio o planu za pomoć kućevlasnicima kojima prijeti ovrha vrijednom 75 milijardi dolara i novim uputama ministarstva financija za njihove kreditore. Za plan poticaja vrijedan 787 milijardi dolara ponovio je da će sačuvati ili stvoriti 3,5 milijuna radnih mjesta.

Ekonomisti su procjenili da će se u najboljem slučaju raditi o oko 2,2 milijuna radnih mjesta.

Obama je također kazao da će naknade za nezaposlene, zahvaljujući planu poticaja, biti povećane za 25 dolara i produljene za 20 tjedana, te za 33 tjedna u saveznim državama s visokom stopom nezaposlenosti. Naknade za nezaposlene, koje iznose oko 900 dolara, do sada su se isplaćivale šest mjeseci.

Američki predsjednik proteklog je tjedna predstavio plan za pomoć kućevlasnicima da izbjegnu ovrhu, zatim reviziju dodjele državnih ugovora koja bi trebala donijeti godišnju uštedu od 40 milijardi dolara, novi plan za poticanje kreditiranja građana i malih poduzetnika, te otvorio javnu raspravu o širokoj reformi zdravstva, koja treba smanjiti troškove zdravstvene skrbi i proširiti je na 46 milijuna Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja.

'Ovo je trenutak izazova za našu zemlju. No, mi smo prošli i kroz veća iskušenja. Uvjeren sam da ćemo u ovom presudnom trenutku, dokazati sebi da smo vrijedni žrtvovanja onih koji su bili prije nas i obećanja onima koji će doći poslije nas', istaknuo je.

Oporbeni republikanci, koji se u Kongresu odlučno protive enormnoj državnoj potrošnji koju donose protukrizne mjere Obamine administracije, ističu kako demokrati unatoč težini krize uz njih žele 'progurati' i svoj cijeli socijalni program, na račun povećanja proračunskog manjka na 1,75 milijarda dolara.

Republikanska stranka svoju je tjednu poruku naciji usmjerila protiv najavljene reforme zdravstva, koja će biti jedna od središnjih točaka njihovog otpora promjenama koje nastoji provesti administracija.

'Republikanci se slažu da trebamo razvijati nova i inovativna rješenja kako bi popravili ono što je pokvareno, ali treba osigurati da zadržimo ono što funkcionira. Zabrinut sam da će vladini koraci na kraju istisnuti privatne zdravstvene planove koje koriste milijuni Amerikanaca. To može dovesti do toga da poslodavci prestanu nuditi zdravstveno osiguranje, nadajući se da će tu uskočiti vlada', rekao je u republikanskoj poruci kongresnik Roy Blunt.

On je usporedio zdravstveni sustav koji bi vodila država s dvjema službama koje su u SAD-u pojam sporosti i neučinkovitosti - Upravom za motorna vozila i Poreznom upravom.