LA STAMPA OTKRIVA

Papa obožava tikvice, pršut i savijače

24.04.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. nije sam u svom stanu u Vatikanu. Pomažu mu četiri anđela čuvara, a nedavno je broj njegovih osobnih asistenata povećan, pišu talijanske dnevne novine La Stampa

U proteklih šest godina, vatikanski dom poglavara katoličke crkve održavaju članovi udruge Memores Domini, čiji su se pripadnici zavjetovali na poslušnost, siromaštvo i čistoću te koji žive u ozračju šutnje i zajedničke molitve.

Loredana je, opisuje La Stampa, kraljica kuhinje, obnovljene 2005. godine sa sivim policama ukrašenim oniksom. Ona priprema jela koja se služe na velikom mramornom stolu za papu Benedikta XVI, koji je prošle subote proslavio 84. rođendan. Loredanini specijalisteti su jela s tjesteninom, uključujući tjesteninu s lososom i tikvicama ili rigatone s pršutom. Kupuje u vatikanskom supermarketu i odabire koje će joj se povrće dopremiti iz vrta u Castel Gandolfu, papinoj rezidenciji na brdima južno od Rima.

Carmela joj pomaže u kuhinji, gdje se specijalizirala u pripremanju kolača koje Papa voli još otkako je bio kardinal Joseph Ratzinger. Njegovi su favoriti savijača, tiramisu i torte. Carmela čisti Papinu spavaću sobu i brine za njegovu garderobu.

Cristina se brine o kapelici unutar stana, gdje Papa slavi misu svakogA jutra. Rossella je najnoviji član tima i pod kontrolom drži Papinu arhivu i sobe dvojice Papinih tajnika, Georga Gänsweina i Alfreda Xuereba.

Sve do 2005. godine, pod pontifikatom Ivana Pavla II, papinski su stan održavale poljske časne sestre. Članice udruge Memores nisu časne sestre, ne nose vjersku odjeću, laici su i žive svjetovnim životom. No to nije prvi put da je svjetovnim domaćicama dopušten ulaz u papinski stan. Kada je 1922. godine postao papa, Pio XI. zahtijevao je da ga dotadašnja domaćica slijedi i u Vatikanu. Kad mu je sugerirano da je to nepriličan presedan, Pio XI. je odlučio: 'Ja ću, onda, biti prvi.'

Tipičan Benediktov dan, prema pisanju La Stampe, podijeljen je u strogom rasporedu. Papa dan započinje jutarnjom misom u sedam sati, sat nakon poslužuje se doručak. U devet sati odlazi u kabinet čiji prozor gleda na Trg svetog Petra s kojeg svake nedjelje Papa moli Anđela Gospodnjeg. S njim je tada Birgit koja mu pomaže kao tajnica i daktilografkinja; navodno, ona čita Benediktov sitni rukopis bolje od ikog drugog.

Nakon Birgit, u kabinet ulazi Papin tajnik Gänswein. Rade do 11 sati, kada započinju javni susreti i sastanci. U 13:15 služi se ručak, na kojem tajnici i članice memoresa sjede za stolom s papom.

Nakon kratke šetnje vrtom na krovu, Papa se odmara, a u radnu se sobu vraća u 16 sati, kada moli krunicu i nastavlja s radom. Nakon molitve, večera se u 19 sati i 30 minuta, a zatim se gledaju vijesti na RAI-ju. Sat vremena kasnije Papa će im zaželjeti laku noć i povući se, iako njegovi suradnici kažu da radi i nekoliko sati nakon toga, piše La Stampa.