REGIONALNA TURNEJA

Ruski šef diplomacije preskočio Hrvatsku

20.04.2011 u 12:08

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doći će u srijedu navečer u posjet Sloveniji, u okviru svoje regionalne turneje tijekom koje je već boravio u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji

Lavrov će se u Ljubljani odmah po dolasku sastati s premijerom Borutom Pahorom, a u četvrtak će imati razgovore sa slovenskim šefom diplomacije Samuelom Žbogarom, te zajedno sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i službeno otvoriti ruski znanstveno-kulturni centar u Ljubljani. Osnivanje tog centra dogovoreno je prilikom nedavna posjeta premijera Vladimira Putina Sloveniji, a u njemu je već održana izložba povodom 50. obljetnice leta prvog čovjeka u svemir.

Kako je u najavi dolaska ruskog šefa diplomacije priopćilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, cilj posjeta ministra Lavrova je jačanje političkog dijaloga s Ruskom Federacijom te bilateralne suradnje, osobito na gospodarskom, kulturnom i znanstvenom području, a razmotrit će se ostvarivanje dogovora prihvaćenih prilikom lanjskog posjeta predsjednika Danila Tuerka Rusiji te prilikom posjeta Vladimira Putina Sloveniji prošlog mjeseca.

Prošle godine, bilateralna trgovinska razmjena Rusije i Slovenije iznosila je 1.2 milijardu dolara. Oko 200 tvrtki sa slovenskim kapitalom djeluju u 50 ruskih regija.

Nakon posjete Srbiji i Crnoj Gori, gdje je podržao europske integracije Beograda i Podgorice, Lavrov je otputovao u Makedoniju. Danas su na Ohridu zakazani susreti ruskog šefa diplomacije s tamošnjim kolegom Antoniom Milososkim, premijerom Nikolom Gruevskim i predsjednikom Gjorgeom Ivanovim.