FIDEL BEZ SLUŽBE

Raul Castro naslijedio brata na čelu KP Kube

19.04.2011 u 19:27

Bionic
Reading

Kubanski predsjednik Raul Castro imenovan je u utorak prvim tajnikom Komunističke partije Kube, objavljeno je na zatvaranju 6. kongresa, povijesnog po prihvaćanju niza tržišno orijentiranih mjera, čime se Fidel Castro, vođa jedine kubanske stranke od njezina osnutka 1965., odrekao i zadnje službene dužnosti

Vijest o imenovanju objavio je čelnik stranke na svečanom zatvaranju 6. kongresa KPK-a, javlja AFP.

Vođa kubanske revolucije Fidel Castro (84) odrekao se time u utorak i zadnje službene dužnosti pošto je sve druge ovlasti već predao bratu Raulu 2006., kad je obolio.

Novi Centralni komitet KP Kube izabran je u ponedjeljak navečer. Za drugog tajnika izabran je Jose Ramon Machado (80), koji je na toj dužnosti naslijedio 79-godišnjeg Raula Castra

Raul Castro je na početku kongresa predložio ograničenje dužnosničkih mandata na ukupno deset godina (dva petgodišnja mandata), u svrhu pomlađivanja partijske strukture.

Izaslanici Kongresa prihvatili su u ponedjeljak paket od 300 mjera koje je predložio Raul Castro kako bi osuvremenio socijalistički model i pomogao da kubanski socijalizam opstane.

Reforme predviđaju otvaranje privatnog sektora, smanjenje broja zaposlenih u javnoj službi, poticanje samozapošljavanja i samoupravljanje u poduzećima, poreznu reformu i decentralizaciju državnog aparata te ukidanje mjesečne podjele hrane.

Ta reforma sovjetskog tipa, bez presedana u kubanskoj ekonomiji, trebala bi omogućiti opstanak socijalizma uz povećanje produktivnosti, ali uz zadržavanje državnog planiranja.

Kubanski disidenti u Španjolskoj ocijenili su reformski paket palijativnim mjerama te izrazili žaljenje što gospodarsko otvaranje ne prati i otvaranje zemlje prema slobodama i ljudskim pravima.