NATO OPTUŽUJE

'Gadafijeva vojska je nepoštena i nemoralna'

19.04.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Čelnik NATO-vih vojnih operacija u Libiji, general-pukovnik Charles Bouchard u ponedjeljak je optužio snage lojalne Moameru Gadafiju da se skrivaju u bolnicama te da s krovova džamija pucaju po pobunjenicima koji drže grad Misratu

Treći po veličini libijski grad Gadafijeva vojska drži pod opsadom sedam tjedana, a tijekom tog perioda stotine su civila ubijene. Evakuirani stanovnici, kako prenosi agencija Reuters, navode da situacija u Misrati postaje sve očajnija.

'Režimske snage koriste snajperiste postavljene na vrhovima džamija, kriju se iza bolnica, oklopna vozila drže u školama, a često skidaju i uniforme', kazao je Bouchard kanadskoj nacionalnoj televiziji.

Takvu taktiku Gadafijeve vojske Bouchard je nazvao nepoštenom i nemoralnom, ističući da je zabrinut zbog humanitarne situacije u Misrati.

'Tamo ima patnje, no uvjeravam vas - bilo bi je mnogo više da mi (NATO) nismo ondje... mrtvih bi bilo na tisuće', dodao je Bouchard.

I dok snage NATO-a gađaju ciljeve po Libiji, a civili na područjima sukoba bježe iz svojih domova, libijski zamjenik ministra vanjskih poslova Omran Boukra doputovao je u ponedjeljak u Maroko, jednu od rijetkih diplomatskih veza između Gadafijeve vlasti i zapadne koalicije, odlučne da ga svrgne.

Prema pisanju Reutersa, koji se poziva na marokansku televiziju, s Boukrom se sastao ministar vanjskih poslova Maroka Taib Fasi Fihri da bi razgovarali o situaciji u Libiji i položaju marokanske manjine. No nije navedeno kako je Boukra doputovao u Rabat, s obzirom na zonu zabrane letenja iznad Libije.