OBRANA DAYTONSKOG SPORAZUMA?

Dodik siguran u uspjeh referenduma o pravosuđu

18.04.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je beogradskom dnevniku Politika od ponedjeljka da je siguran da će referendum, koji se odnosi na odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) te rad Suda i Tužiteljstva BiH, dobiti potporu naroda

Parlament Republike Srpske odlučio je u srijedu raspisati referendum na kojemu bi se građani tog dijela BiH očitovali o, kako je naveo parlament, 'nezakonitim odlukama visokih predstavnika međunarodne zajednice, a posebice o radu suda i tužiteljstva na državnoj razini'.

'Mi ne tražimo ništa više od onoga što nam po Daytonu pripada i ne prihvaćamo BiH onakvu kakvu nameću visoki predstavnici pa smo zbog toga odlučili na referendumu čuti glas naroda', rekao je Dodik u razgovoru za beogradski list.

Upitan je li raspisivanje referenduma i pokušaj obrane Daytonskog sporazuma, predsjednik RS-a odgovorio je potvrdno iako, kako je rekao, u njemu ima i odredbi koje nisu povoljne za RS.

Navodeći da RS ima legalno i legitimno pravo raspisati referendum, Dodik je objasnio da je bit referendumskog pitanja: 'Jeste li za Daytonski sporazum ili za zakone koje nameću visoki predstavnici?', istaknuvši da to nije izjašnjavanje o Statutu RS-a, nego o, kako je rekao, za taj entitet neprihvatljivoj praksi međunarodne zajednice.

'Mi smo spremni poslije referenduma razgovarati o Sudu i Tužiteljstvu BiH. Moguće je da donesemo novi zakon i da određena djela procesuiraju Tužiteljstvo i Sud BiH, ali u okviru zakona za koje je nadležna BiH. Drugi uvjet je da se ovi organi ne miješaju u pravosudni sustav RS-a. Ako se to ne prihvati, mi ćemo donijeti republički zakon u kojem će biti odredba da Zakon o Sudu i Tužiteljstvu BiH ne važi u RS-u', kazao je Dodik.

Izvršni direktor Europske unije (EU) za zapadni Balkan Miroslav Lajčak, koji bi do kraja mjeseca trebao doputovati u Sarajevo, kazao je za sarajevski Dnevni avaz od ponedjeljka da je Dodiku prenio stajalište da EU ni na koji način ne podupire referendum što ga je parlament Republike Srpske odlučio raspisati dovodeći tako u pitanje status Suda i Tužiteljstva BiH. 'EU nikako neće poduprijeti tu inicijativu', kazao je Lajčak, najavljujući da je Unija pripravna snažno djelovati.