STATUS HRVATA U BIH

Čović obećava ustavno djelovanje HNS-a

18.04.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da se na predstojećem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH može očekivati donošenje rezolucije o stanju u BiH i statusu Hrvata, no naznačio je da to okupljanje neće biti nikakav pokušaj oživljavanja nekadašnje Herceg-Bosne

'Želimo ponuditi dokument koji nudi izlaz iz sadašnje situacije', kazao je Čović u intervjuu koji je u ponedjeljak objavio sarajevski Dnevni avaz.

Objasnio je da će na zasjedanju HNS-a biti formirano vijeće koje će koordinirati rad međuopćinskih i međužupanijskih struktura u dijelovima BiH u kojima su Hrvati u većini, no 'sve u kontekstu ustava i zakona'.

Na skupu, koji bi se, prema najavama, trebao održati u utorak u Mostaru, Čović je najavio više od 700 sudionika i gostiju, odnosno '90 posto onih koji su u ime hrvatskog naroda izabrani na lokalnim i općinskim izborima'.

'To nije skup koji će uvesti Herceg-Bosnu na mala vrata. Apsolutno se ne govori o bilo kakvim podjelama BiH', ustvrdio je Čović.

Hrvatske stranke koje su pristupile vladajućoj koaliciji u Federaciji BiH predvođenoj Socijaldemokratskom partijom (SDP) osporile su pravo HNS-u da predstavlja sve Hrvate u BiH.

Potpredsjednik federalne vlade Jerko Ivaković Lijanović izjavio je da on i njegova stranka nisu ni dobili poziv za sudjelovanje na HNS-u pa se to okupljanje može promatrati isključivo kao skup dvaju HDZ-a i njihovih istomišljenika.

Dragan Čović tvrdi pak da su sada stvoreni uvjeti da se na razini države BiH formira vlast, i to bez stranaka koje su utemeljile vladajuću većinu u Federaciji BiH.

'Želimo da se to napravi vrlo skoro, a vidjet ćemo kako ćemo urediti Federaciju kada prestane privremena odluka visokog predstavnika', izjavio je Čović, dodajući da je uvjeren da ga predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 'neće prevariti' i dopustiti da se državna vlast formira bez dvaju HDZ-a.

'Sve što smo dosad dogovorili u proteklih šest godina Dodik je ispoštovao', kazao je Čović, koji je kao i Dodik prošlog tjedna boravio u Bruxellesu gdje je iza zatvorenih vrata razgovarao s Miroslavom Lajčakom, izvršnim direktorom Europske unije za zapadni Balkan.

Sam Lajčak, koji bi do kraja mjeseca trebao doputovati u Sarajevo, kazao je Avazu da je Dodiku prenio stajalište da EU ni na koji način ne podupire referendum što ga je parlament Republike Srpske odlučio raspisati dovodeći tako u pitanje status Suda i Tužiteljstva BiH.

'EU nikako neće poduprijeti tu inicijativu', kazao je Lajčak, najavljujući da je Unija pripravna snažno djelovati.

Komentirajući najavu referenduma u RS-u, Čović je pak kazao da to 'nije pomoglo' onome što planira HDZ BiH.

'Ta odluka došla je u pogrešno vrijeme', kazao je Čović, no pritom je pokazao stanovito razumijevanje za Dodikove postupke, izjavivši da mu je 'prihvatljiva svaka odluka koju podrži većina jednog naroda'.

Čović je dodao da mu je jasno da je odluka vlasti RS-a o raspisivanju referenduma temeljena na njihovu strahu da Srbi ne dožive sudbinu hrvatskog naroda u BiH.