IZ PARLAMENTA U BOLNICU

Tadić molio Nikolića da prekine štrajk glađu

17.04.2011 u 22:47

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić u nedjelju je posjetio čelnika Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića koji, tražeći zakazivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, već drugi dan štrajka glađu i žeđu u srbijanskom parlamentu, zamolivši ga da prekine štrajk, pri čemu susret nije rezultirao političkim dogovorom

'Jedino što vam osobno mogu kazati iz razgovora s Tomom Nikolićem, to je bila moja molba da se obustavi štrajk žeđu i glađu', rekao je Tadić novinarima u parlamentu nakon susreta sa Nikolićem, navodeći kako ovu situaciju doživljava 'krajnje ozbiljno' te da ovo 'nije situacija za pogrešne komentare'.

Nikolić je nakon sastanka izjavio kako njegova odluka da štrajka glađu i žeđu nije promijenjena jer se za to, kako je rekao, nisu stekli uvjeti.

Kako javljaju srbijanski mediji, Nikolić je tijekom večeri, na nosilima i u svjesnom stanju, iz parlamenta prebačen u privatnu bolnicu u Novom Beogradu.

Tadić je novinarima također rekao da će odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora donijeti odmah nakon što Srbija dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU).

'Izbori nisu moje vlasništvo, raspisujući izbore ja se ne ponašam kao privatni građanin Boris Tadić, već kao predsjednik Republike Srbije, vodeći računa o tome hoće li naša zemlja dobiti status kandidata za koji smatram da je od bitne važnosti za egzistenciju svih ljudi u ovoj zemlji', kazao je.

'Smatram da, ukoliko se uspostavi presedan rješavanja sporova u društvu štrajkom žeđu i glađu, onda se nalazimo u nerazrješivoj situaciji u dugom vremenu koje je ispred nas', rekao je Tadić, te dodao kako Srbija ne može biti 'društvo koje živi u iznudi'.

Predsjednik SNS-a štrajk je počeo u subotu ujutro uoči mitinga u središtu Beograda na kojem je, pred više desetaka tisuća okupljenih, zatražio zakazivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

SNS, koji su u listopadu 2008. osnovali bivši članovi Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, a koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića nakon njegova sukoba sa Šešeljem, najsnažnija je oporbena stranka i glavni konkurent Demokratskoj stranci koju predvodi Tadić, vodećoj u vladajućoj koaliciji.