FLORENCE HARTMANN:

Kazne su visoke i zbog zabrane povratka Srbima

17.04.2011 u 22:47

Bionic
Reading

Velike sile nisu utjecale na donošenje drakonskih kazni koje Haaški sud (ICTY) prvostupanjskom presudom odredio generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, izjavila je u nedjelju u razgovoru za slovensku komercijalnu televiziju POP-TV Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte

Naprotiv, neke su velike sile htjele da Gotovina ne bude osuđen, rekla je Hartmann u okviru panel-rasprave više sudionika o haaškoj presudi hrvatskim generalima i mogućim posljedicama u Hrvatskoj i regiji.

Hartmann je rekla da velike sile još uvijek smatraju da oni koji sudjeluju u ratovima na svom teritoriju 'ne trebaju polagati račune' kad se radi o ratnim zločinima i civilnim žrtvama, te da su neke htjele da Gotovina ne bude osuđen.

Hrvatska je imala pravo obraniti svoju nezavisnost i cjelovitost, rekla je Hartmann, ali je dodala da se presuda Gotovini i Markaču odnosi na 'zločinački pothvat' kojega je cilj bilo 'etničko čišćenje Srba' iz oslobođenih krajeva Hrvatske.

Takva procjena sudaca po njenoj ocjeni nije donesena samo na osnovi brijunskih transkripata nego i zbog zakonskih rješenja donesenih nakon 1995. kojima je izbjeglim Srbima bio zabranjen povratak iako su ti propisi kasnije bili povučeni, dodala je Hartmann.

Po njenim riječima, to onda svjedoči da je postojala namjera da se oslobođeni teren etnički očisti i da ubojstva koja se se događala nakon Oluje nisu bili 'pojedinačni ekscesi' nego dio namjere, odnosno plana.

Slovenski eurozastupnik Ivo Vajgl istaknuo je u okviru iste emisije, u vezi s emocionalnim reakcijama na presudu u Hrvatskoj, da bi hrvatske vlasti morale 'smiriti javnost'.

Presudom Gotovini i Markaču nije osuđen hrvatski narod niti postoje zločinski narodi, a rat na Balkanu izvorno je potaknuo režim Slobodana Miloševića, istaknuo je Vajgl.