PAPA NA PROSLAVI CVJETNICE

'Tehnologija ne može zamijeniti Boga'

17.04.2011 u 15:55

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. na katoličkoj proslavi Cvjetnice, nedjelje prije Uskrsa, vjernicima je u Rimu rekao da će svaka osoba platiti za ponos povjeruje li da će mu tehnologija dati Božju moć

Na ugodnom rimskom suncu okupilo se više od 40 tisuća ljudi koji s palminim i maslinovim grančicama obilježavaju Isusov ulazak u Jeruzalem tjedan dana prije raspeća.

Papa, koji je u subotu navršio 84 godine, propovijed je ispleo oko teme čovjekova odnosa s Bogom i kako tom odnosu katkad zaprijeti tehnologija.

'Od početka muškarac i žena su ispunjeni, a to je istina danas kao što je uvijek i bila, željom da budu 'bogoliki', da svojom moći dosegnu Božje visine', rekao je Papa odjeven u raskošnu crveno-zlatnu odoru.

'Čovječanstvo je uspjelo postići toliko toga: letimo! Vidimo, čujemo i razgovaramo jedni s drugima s kraja na kraj svijeta. A ipak je moćna sila teža koja nas vuče dolje', rekao je.

Veliki napredak tehnologije unaprijedio je čovjekov život, rekao je Papa, ali povećale su i mogućnosti za zlo, a nedavne prirodne katastrofe podsjetnik su, ako je podsjetnik uopće potreban, da čovječanstvo nije svemoćno.

Želi li čovjek s Bogom uspostaviti odnos, prvo mora 'napustiti ponos i želju da postane Bogom', rekao je Papa, koji očekuje šesti Uskrs otkako je duhovni predvodnik 1,2 milijarde katolika.