Svijet TRAŽE POVIŠICE

Prosvjedi mađarske vojske, policije protiv štednje

Desetak tisuća mađarskih policajaca, vatrogasaca, vojnika i carinika prosvjedovalo je u subotu protiv mjera štednje vlade desnog centra na prosvjednom skupu u Budimpešti

Fideszova vlada koja je 2010., došla na vlast dvotrećinskom parlamentarnom većinom, počela je prošlog mjeseca provoditi paket fiskalnih reforma kako bi proračunski deficit zadržala pod kontrolom.

Mjere obuhvaćaju skraćenje razdoblja isplate naknade za nezaposlene, pooštravanje uvjeta za invalidske mirovine te ukidanje prijevremenog umirovljenja kako bi se smanjila potrošnja i deficit zadržao ispod razine od 3 posto BDP-a, kako zahtijeva Europska unija.

Sindikati policije, vojske, vatrogasaca i carinika ujedinili su snage u prosvjedima ispred zgrade parlamenta, tražeći od vlade da ne mijenja sadašnji mirovinski zakon.

Usto traže povišicu, s obzirom da su plaće niz godina bile zamrznute, te da se ne dira u mirovine umirovljenih državnih službenika.

Prosvjednici su pošli prema zgradi parlamenta, a neki su otvorili vatrogasne hidrante, bacali dimne bombe i zviždali, noseći mrtvački lijes i transparente na kojima je pisalo: 'Hoćemo europske plaće, a ne štednju' i 'Put u smrt 2011.'.

Sindikati kažu da će nastaviti prosvjede sve dok se s vladom ne nagode o svojim zahtjevima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još