Svijet UKAZAO SE BOUTEFLIKA

Alžirski predsjednik najavio opsežne reforme

Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika najavio je u petak da će provesti slobodne izbore, prihvatiti amandmane na ustav i omogućiti medijske slobode, u pokušaju da spriječi izbijanje narodnih pobuna po uzoru na susjedne arapske zemlje sjeverne Afrike

Bouteflika, koji nije govorio u javnosti u posljednja tri mjeseca, rekao je da je odlučio donijeti ustavne amandmane kako bi 'ojačao predstavničku demokraciju' u Alžiru. U 30-minutnom govoru koji je prenijela državna televizija, Bouteflika je isto tako najavio da će promijeniti izborni zakon.

'Bit će poduzete sve mjere da se osiguraju slobodni i pošteni izbori, uključujući i prisustvo međunarodnih promatrača', rekao je Bouteflika. On je također najavio da će donijeti novi zakon o informiranju koji će zamijeniti sadašnji zakon, prema kojemu su za novinare predviđene zatvorske kazne u trajanju od dva do 12 mjeseci, te velike novčane kazne. Tim se zakonom alžirska vlada služila kako bi utišala Bouteflikine kritičare.

Za razliku od narodnih pobuna u Tunisu i Egiptu, u kojima su svrgnuti čelnici tih zemalja, prosvjedi u Alžiru dosad su bili lokalnog karaktera i nisu prerasli u nacionalni pokret. Ipak, prosvjedna okupljanja postala su gotovo svakodnevna u glavnom gradu Alžiru i prijete stabilnosti te sjevernoafričke zemlje članice OPEC-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još